Skip to main content

De beste cybersecurity is onzichtbaar

Organisaties moeten hun totale omgeving maximaal beveiligen zonder daarbij het gebruiksgemak te belemmeren. De tijd is voorbij dat bij de ontwikkeling van digitale tools pas in laatste instantie wordt nagedacht over het beveiligingsluik. Security by design is de nieuwe norm. Bij alles wat we ontwikkelen moet security een aandachtspunt zijn, van het eerste bouwblok tot het allerlaatste.

En dat geldt ook na de ontwikkelingsfase: bij het onderhoud of bij latere toevoegingen van nieuwe functionaliteiten moet security top of mind zijn, zegt Peter Debasse, Group Information Risk Officer bij KBC. Hij is van bij de oprichting ook betrokken bij de Cyber Security Coalition, een sector overschrijdende gemeenschap met spelers uit de academische wereld, openbare instanties en de private sector. Het doel? De Belgische cyberveiligheid weerbaarder maken door een sterk ecosysteem voor cyberbeveiliging op nationaal niveau uit te bouwen. Meer dan 120 organisaties zijn actief lid.

De massale verschuiving naar thuiswerk de voorbije twee jaar heeft het belang van cyberbeveiliging extra in de verf gezet. Bedrijven die botsten op hun datacapaciteit zochten hun toevloed tot de cloud. Organisaties met een goed beveiligd VPN-systeem merkten dat hun versleutelde tunnel verzadigd raakte toen de hele organisatie plots thuis werkte.

En medewerkers voelden meer dan ooit de noodzaak om ook met hun eigen smartphone, tablet of laptop hun werkmail te lezen of het samenwerkingsplatform van de onderneming te raadplegen. Dat zijn allemaal uitdagingen met rechtstreekse gevolgen voor de beveiliging van het bedrijfsnetwerk. Er is geen gouden maatregel die ondernemingen beschermt tegen cybercriminelen. Cybersecurity is een samenspel van een reeks maatregelen en aandachtspunten die organisaties voor ogen moeten houden, zegt Debasse.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen
DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen