Skip to main content

Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden

Europese mkb ers zijn steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen. Met beperkte middelen en expertise hebben deze bedrijven vaak moeite om zich te verdedigen tegen geavanceerde bedreigingen. Door krachtige wachtwoordbeveiligingsmaatregelen te implementeren, kunnen mkb ers hun beveiligingspositie echter aanzienlijk verbeteren en hun gevoelige gegevens beschermen.

Voor World Password Day geeft Kaspersky eenvoudige maar cruciale maatregelen die getroffen kunnen worden om de wachtwoordbeveiliging te verbeteren.

Uit onderzoek dat Kaspersky eind 2023 uitvoerde, bleek dat 74 procent van de Europese mkb ers de afgelopen twee jaar minstens een cyberincident heeft meegemaakt. De gevolgen van deze aanvallen waren ernstig en resulteerden onder anderen in het lekken van vertrouwelijke gegevens, 40 procent, reputatieschade, 23 procent, en verlies van vertrouwen van klanten, 27 procent. Ongeveer 13 procent van deze bedrijven moest zelfs bepaalde onderdelen van hun bedrijfsvoering opschorten. Als we kijken naar de redenen voor deze cyberincidenten, is het duidelijk dat het gebruik van zwakke wachtwoorden of het niet regelmatig bijwerken van wachtwoorden een van de belangrijkste oorzaken was. Deze reden is goed voor een kwart, 26 procent, na het downloaden van malware.

Een aantal tips om het wachtwoordbeleid van mkb ers te versterken.

Maak sterke wachtwoorden
Een open deur, maar maak altijd sterke, niet traceerbare wachtwoorden. Ondanks het belang ervan, wordt deze voor de hand liggende maatregel vaak verwaarloosd door werknemers die vaak moeten jongleren met talloze wachtwoorden voor de verschillende applicaties die ze gebruiken. Wachtwoorden moeten uniek zijn voor elke bedrijfsdienst en het liefst bestaan uit complexe combinaties van letters, cijfers en speciale tekens. Zwakke en hergebruikte wachtwoorden zijn namelijk een makkelijk doelwit voor cybercriminelen, die geautomatiseerde tools gebruiken om ze te kraken.

Multi factor authenticatie implementeren
Multi factor authenticatie, MFA, voegt een extra beveiligingslaag toe door gebruikers te vragen om extra verificatie naast alleen een wachtwoord. Dit kunnen biometrische gegevens, eenmalige codes die naar een telefoon worden gestuurd of beveiligingsvragen zijn.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen
Privacyorganisaties bezorgd over nasleep AI videobewaking bij Olympische Spelen
Verder lezen
AP: meer waarborgen nodig om doxing tegen te gaan
Verder lezen
Hoe bereid je je voor op mogelijke digitale ontwrichting?
Verder lezen
Wen er maar aan, zei de minister
Verder lezen
Gemeente gooit persoonsgegevens van 23.000 Bosschenaren op straat
Verder lezen
Hebben eerdere sancties die EU oplegde aan techbedrijven al enig resultaat gehad? En andere vragen beantwoord
Verder lezen
Veel zorginstellingen hebben last van DDoS ransomware aanvallen
Verder lezen
Vijf acties waarmee organisaties het risico op een cyberincident verkleinen
Verder lezen
Kabinet en justitie happig op gebruik commerciele dna databanken als opsporingsmethode: Roept vragen op over privacy
Verder lezen