Skip to main content

Apple negeerde meldingen over lek in beveiliging en reageerde laconiek of gewoon niet op ethische hackers

Een lek in ingebouwde beveiligingen van Apple apparaten laat kinderen bij geblokkeerde websites komen en geeft hackers toegang tot systemen van bedrijven. Onderzoekers meldden de fout al in 2021. Apple greep niet in, totdat een Amerikaanse journalist er deze week over schreef.

Pornosites, pagina s met gewelddadige inhoud of met computervirussen: ze zijn gewoon te bereiken, ook al blokkeren ouders of bedrijven ze via de Schermtijd app, ingebouwd in Apple apparaten. Met slechts een kleine handmatige aanpassing van het webadres zijn geblokkeerde websites te betreden, ontdekten ethische hackers. Ook cybercriminelen kunnen de fout misbruiken om virussen in netwerken van bedrijven te downloaden.

Hoe die aangepaste linktekst er precies uitziet, wil Ro Achterberg, betrokken bij het onderzoek naar de fout, niet vertellen: De fout is nog niet hersteld door Apple. Ik vind het daarom niet verantwoord de methode te openbaren. Hoewel Achterberg en zijn collega Andreas Jagersberger Apple al drie jaar lang berichten over het lek, heeft het bedrijf het gat nog altijd niet gedicht.

Dat vind ik onverantwoord, vertelt Achterberg. De gevolgen van de fout strekken verder dan dat kinderen door hun ouders geblokkeerde websites kunnen bezoeken. Wanneer bedrijven de app Schermtijd gebruiken om hun netwerk te beveiligen, kunnen kwaadwillende hackers het lek volgens Achterberg misbruiken om malware te installeren in het bedrijfsnetwerk. Dit is een reele dreiging, lang gebruikte Apple Schermtijd nota bene zelf om het internet in Apple Stores te beveiligen, vertelt hij.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe voer je een Business Impact Analyse (BIA) uit?
Met een BIA krijg je inzicht in de kritieke processen binnen je organisatie en bepaal je wat de mogelijke gevolgen zijn als er iets misgaat. Dit helpt jouw organisatie om te bepalen welke processen je als eerste weer opstart en hoe je de impact van verstoringen kunt minimaliseren. Maar wat is een BIA precies en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze blog.
Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt

Meer recente berichten

Schadeloket Groningen heeft databescherming nog niet volledig op orde
Verder lezen
Wat een bestuurslid moet weten over ransomware
Verder lezen
Bedrijfsdata veilig houden met wachtwoordenkluizen en 2fa
Verder lezen
81 procent van Nederlandse forenzen maakt zich zorgen om privacy tijdens het reizen
Verder lezen
DPIA, middelmatig doel of doelmatig middel?
Verder lezen
Regeerakkoord, weinig nieuwe plannen voor digitalisering
Verder lezen
Snelle groei verwacht van ai gedreven cyberaanvallen
Verder lezen
Google weet veel meer van je dan je denkt, zo roep je het een halt toe
Verder lezen
Gegevens op straat na datalek, hoeveel kwaad kan dat?
Verder lezen
Nog een maand voordat NIS2 van kracht is
Verder lezen