Skip to main content

Europees wetsvoorstel wil je priveberichten inkijken om beelden van kindermisbruik op te sporen, privacy experts zijn kritisch

In het kader van de strijd tegen kindermisbruik wil de Europese Unie harder optreden tegen de verspreiding van online beelden. Met dat doel voor ogen, legde de Europese Commissie al in 2022 een voorstel op tafel dat technologiebedrijven verplicht beelden van kindermisbruik op te sporen en te melden. Dat leidde tot heel wat kritiek, maar nu ligt onder Belgisch voorzitterschap een aangepaste versie klaar.

Daarin is nog steeds sprake om beelden op te sporen in de privecommunicatie van gebruikers. Wie niet akkoord gaat met de nieuwe gebruiksvoorwaarden zou geen beelden meer kunnen delen. Het voorstel moet wel nog gestemd worden. 

De technologiebedrijven, zoals communicatieapplicaties, zouden dan moeten nagaan of er een risico bestaat dat dergelijke beelden op hun platformen gedeeld worden. Als het om een groot risico gaat, dan moeten zij die opsporen en melden, legt Sofie Royer, privacyexpert verbonden aan de KU Leuven en Universiteit Antwerpen, uit in Het uur van de waarheid op Radio 1.

De sleutel in handen?

Ook de vakantiekiekjes die je via WhatsApp verstuurt, zouden dan door het technologiebedrijf in de gaten gehouden moeten worden. Daar knelt volgens Royer het schoentje. Het voorstel is niet zo problematisch wanneer het gaat over beelden die circuleren op openbare platformen, maar er schuilt wel een groot probleem in wanneer het gaat over onze privecommunicatie.

Die privecommunicatie wordt momenteel op platformen als WhatsApp end to end encrypted. Dat wil zeggen versleuteld beveiligd, waarbij de verzender de communicatie op slot doet en alleen de ontvanger de sleutel heeft. Zo kan er niemand meeluisteren of kijken, en is onze communicatie veilig. Daar wil de Europese Commissie dus een uitzondering op.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe voer je een Business Impact Analyse (BIA) uit?
Met een BIA krijg je inzicht in de kritieke processen binnen je organisatie en bepaal je wat de mogelijke gevolgen zijn als er iets misgaat. Dit helpt jouw organisatie om te bepalen welke processen je als eerste weer opstart en hoe je de impact van verstoringen kunt minimaliseren. Maar wat is een BIA precies en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze blog.
Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt

Meer recente berichten

Bedrijfsleven beschermen tegen digitale aanvallen?
Verder lezen
Veilig databeheer, de Nederlandse oplossing
Verder lezen
Telegram wijzigt privacybeleid, gaat gebruikersgegevens delen met autoriteiten
Verder lezen
Vanwege nationale veiligheid verbod VS op auto s met Chinese en Russische technologie
Verder lezen
Wereldwijd cyber netwerk blootgelegd
Verder lezen
Datalek Disney legt financiele gegevens en personeelsinformatie bloot
Verder lezen
ANVR niet blij met gegevens die Spaanse autoriteiten van toeristen eisen
Verder lezen
VNG eist samenhangend beleid voor informatiebeveiliging
Verder lezen
Nieuwe normen voor informatiebeveiliging in de zorg
Verder lezen
AP legt Clearview boete op voor illegale dataverzameling voor gezichtsherkenning
Verder lezen