Skip to main content

Wereldwijd cyber netwerk blootgelegd

Onlangs werd onthuld dat een wereldwijd netwerk van meer dan 200.000 gecompromitteerde met internet verbonden apparaten is blootgelegd. Dit netwerk, beheerd door een aan China gelieerd bedrijf, wordt gebruikt voor kwaadaardige doeleinden. Ook in Nederland zijn enkele duizenden apparaten betrokken bij deze bedreiging. Internationale organisaties roepen individuen en bedrijven op om onmiddellijk beschermende maatregelen te nemen.

Geopolitieke cyber bedreiging

IoT expert Antoinette Hodes, global solutions architect en security evangelist bij Check Point Software, benadrukt de ernst van de situatie:

Mensen moeten begrijpen dat dit niet alleen een technisch probleem is, het is een internationaal beveiligingsrisico en een wake up call voor de wereldwijde gemeenschap. De waarschuwing van het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC, over een aan China gelinkte campagne zou in elke sector alarmbellen moeten doen rinkelen.

Volgens Hodes gaat deze dreiging verder dan spionage en geopolitieke machtsvertoon. Het herinnert ons eraan dat cyberoorlogsvoering zich op een ongekend niveau ontwikkelt, aldus Hodes. We zijn een tijdperk binnengetreden waarin IoT apparaten zoals routers en webcams dagelijks als wapens worden ingezet in internationale cyberconflicten.

cyber aanvallen door IoT apparaten

De bedreiging is niet nieuw, er zijn lessen te trekken uit eerdere aanvallen zoals Mirai, 2020, het RSOCK proxy botnet en recente aanvallen op Ubiquity camera s. Deze incidenten tonen aan dat door de staat gesteunde actoren zwakke plekken in IoT apparaten actief exploiteren om kritieke netwerken wereldwijd te infiltreren.

De waarschuwing van het NCSC voor de aan China gelinkte campagne laat zien dat deze actoren de zwakke plekken in IoT apparaten doelbewust gebruiken om gevoelige informatie te stelen en toegang te krijgen tot kritieke infrastructuren, aldus Hodes.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Volkswagen krijgt berisping voor schendingen privacy in dieselschandaal
Verder lezen
Cybercrimegroepen zelf gehackt: reden tot juichen?
Verder lezen
AI in HR: 5 compliance-risicos en de tips voor verantwoord gebruik
Verder lezen
Gemeenten en Rijk gaan hetzelfde cloudbeleid volgen
Verder lezen
Facebook en Instagram gebruikten spionagetrucje op Android-smartphones
Verder lezen
Cyberburgemeesters: weerbaarheid tegen cyberaanval komt onder druk
Verder lezen
Bescherm persoonsgegevens agrariers in Woo
Verder lezen
Overheden roepen demissionaire minister op tot snelle lancering Nederlandse Digitaliseringsstrategie
Verder lezen
Hoe digitale vrijheid er in 2025 uitziet: van betalingen tot platforms
Verder lezen
EU-wetgevingsmonitor staat live
Verder lezen