Skip to main content

Cyberopslag is een essentieel onderdeel van de gegevensbeveiligingsstrategie

Hoe goed is jouw organisatie voorbereid om zich te verdedigen tegen cyberaanvallen? Het aantal cyberdreigingen is enorm gegroeid. Vorig jaar werd alleen al 66 procent van de bedrijven getroffen door ransomware incidenten. Deze toename in het aantal aanvallen, gedreven door aanvallers die gebruikmaken van zero day exploits en advanced persistent threats, APT s, vormt een steeds grotere dreiging voor de integriteit van gegevens en de operationele continuiteit. De geavanceerde aanvalsmethoden leiden vaak tot langdurige downtime, beschadiging en, of, verlies van gegevens en aanzienlijke financiele verliezen. Bovendien zorgen defecten in de infrastructuur zoals hardwarestoringen en uitval voor meer risico s, waardoor bedrijfsactiviteiten mogelijk stil komen te liggen.

Het belang van naleving van regelgeving

Het is tegenwoordig niet alleen een wettelijke verplichting om te voldoen aan strenge wettelijke eisen, maar het is ook essentieel voor de verdediging tegen aanvallen. De NIS2 richtlijn, een van de nieuwe initiatieven van de Europese Unie, vereist bijvoorbeeld verbeterde cyberbeveiligingsmaatregelen, waaronder risicobeoordeling en incidentrapportage. Het richt zich specifiek op exploitanten van essentiele diensten om veerkracht tegen cyberdreigingen en operationele continuiteit te waarborgen. Ook de European Cyber Resilience Act, CRA, schrijft robuuste beveiligingsstandaarden voor voor digitale producten en diensten om de cyber resilience in de EU te verbeteren. In Duitsland zorgen wetgevingen zoals KRITIS ervoor dat sectoren met kritieke infrastructuren, zoals energie, gezondheidszorg en de financiele wereld, worden beschermd dankzij strikte cyberbeveiligingsprotocollen. Daarnaast schrijft het Federal Office for Information Security, BSI, uitgebreide richtlijnen voor voor risicobeheer en incident response, zodat bedrijven cyberaanvallen effectief kunnen beperken en ervan kunnen herstellen. Als bedrijven niet voldoen aan deze regelgevingen, dan kan dat leiden tot hoge boetes en juridische gevolgen, waardoor de druk op bedrijven verder toeneemt.

Cyberopslag, de ultieme verdediging voor belangrijke gegevens

Bedrijven moeten hun kritieke gegevens beschermen en operationele continuiteit behouden. Het concept van cyberopslag is een mogelijke oplossing. Cyberopslag combineert namelijk data services op opslagniveau met robuuste beveiligingsmaatregelen om cyber resilience te leveren. Het richt zich op zowel informatiebeveiliging als het beheer van bedrijfscontinuiteit, waardoor gegevens worden beschermd tegen ongeautoriseerde toegang en cyberdreigingen, terwijl ze toegankelijk blijven en hersteld kunnen worden tijdens onderbrekingen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.

Meer recente berichten

Persoonlijke gegevens van ruim 1000 leerlingen gelekt bij datalek in Amersfoort
Verder lezen
Cyberopslag is een essentieel onderdeel van de gegevensbeveiligingsstrategie
Verder lezen
Let op, gebruik AI chatbot kan leiden tot datalekken
Verder lezen
Rabobank moet gegevens vermeende oplichter met getroffen klant delen
Verder lezen
De mate waarin organisaties zijn voorbereid op een cybercrisis loopt sterk uiteen
Verder lezen
Defensie heeft te weinig inzicht in zwaktes ICT infrastructuur
Verder lezen
AP: kabinet moet wet aanpassen om journalisten bij Kadaster database te laten
Verder lezen
Minister Heinen in gesprek met BKR over verwijderen registraties
Verder lezen
Ict aanbieders onvoldoende voorbereid op cyberramp
Verder lezen
Security op de productievloer, gemakkelijker gezegd dan gedaan
Verder lezen