Skip to main content

AVG-proof fotograferen

Wat te doen als je fotograaf bent die fotografeert op o.a. evenementen en daar moet voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)? Privacy Company geeft je zes tips.

Als een fotograaf of organisatie waarborgen treft om de privacy van deelnemers te beschermen, en het gaat niet om een verboden activiteit zoals verborgen camera’s of stalking, dan kunnen zij vaak een beroep doen op de grondslag van ‘’gerechtvaardigd belang’’. De organisatie kan alleen een beroep doen op deze grondslag als zij de betrokkenen van tevoren goed informeert, en als mensen de mogelijkheid hebben om foto’s te laten verwijderen waar zij herkenbaar op staan.

Als het gaat om een verslag op de website van de organisatie van een evenement met maatschappelijke relevantie, of foto’s die worden gebruikt in nieuwsmedia, geldt de journalistieke exceptie. De AVG is dan grotendeels niet van toepassing. Dit is ook gebleken uit de uitspraak van Rechtbank Amsterdam. De fotograaf hoeft niet steeds vooraf toestemming te vragen aan de geportretteerde voor de publicatie van een foto. De fotograaf moet nog steeds een grondslag hebben voor de publicatie, maar dat zal bijna altijd de grondslag zijn van gerechtvaardigd belang. Daarnaast valt dit onder het uitoefenen van het grondrecht op vrijheid van meningsuiting, ook als het gaat om close-ups van herkenbare mensen.

Wanneer de fotograaf close-ups maakt van herkenbare mensen die niet bedoeld zijn voor journalistieke doeleinden, maar bijvoorbeeld voor eigen promotiedoelen, is de grondslag toestemming de juiste keuze.

Hoe je in de praktijk omgaat met de activiteiten en het beleid rondom deze grondslagen kan lastig zijn. Hierna zijn per grondslag een aantal tips gegeven.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.
Wat betekent de AI-verordening voor informatiebeveiliging bij gemeenten?
Het gebruik van AI neemt in rap tempo toe. Wat betekent dat voor je informatiebeveiliging als gemeente?

Meer recente berichten

Deense gemeenten beëindigen samenwerking met Microsoft
Verder lezen
Tussenvonnis in zaak tussen Stichting Data Bescherming Nederland en Adobe
Verder lezen
CISO Platform Nederland luidt noodklok: Digitale veiligheid vereist politieke urgentie
Verder lezen
Onvoldoende wettelijk kader voor datagedreven werken bij de politie
Verder lezen
IBD: Digitale veiligheid gemeenten verder onder druk
Verder lezen
Fiscus die de privacy schendt? Twee maten en twee gewichten
Verder lezen
Oproep voor onafhankelijke controle cybersecurity omvormers zonnepanelen
Verder lezen
Privacyproblemen bij algoritmes Dienst Toeslagen en Belastingdienst
Verder lezen
Kabinet kijkt uit naar de voorgestelde Europese Roadmap over encryptie
Verder lezen
Overheid, practice what you preach!
Verder lezen