Voorbereiding ISO 27001 bij provincies

In 2023 willen alle provincies het ISO27001 certificaat gehaald hebben. Om zich hierop voor te bereiden is er op 12 juni overleg geweest tussen gemeenten tijdens het Centraal Informatiebeveiligingsoverleg in Utrecht.

Beveiliging krijgt steeds meer prioriteit

Op 12 juni stond de ISO 27001-certificering op de agenda. ‘Informatiebeveiliging krijgt steeds meer prioriteit’, licht David van der Meer toe. ‘Het kabinet legt meer druk op overheidsinstanties om dit overal op dezelfde manier te regelen. Ook de AVG die in mei van kracht ging, laat zien hoe actueel het onderwerp is. Daarom hebben provincies eind 2017 met elkaar afgesproken dat ze over 5 jaar ISO-27001 gecertifieerd willen zijn. We hebben bewust gekozen voor een internationale standaard, die wereldwijd erkend wordt. Met deze certificering laten we als provincies zien dat we informatiebeveiliging goed op orde hebben. En ook dat we kunnen aantonen dat we de informatiebeveiliging voortdurend blijft monitoren. Dit is belangrijk, omdat ontwikkelingen in de ICT heel snel gaan. We kunnen niet achteroverleunen, maar moeten onze informatiebeveiliging hier voortdurend op aan passen. Wat ook meespeelt is dat provincies hoge kwaliteitseisen stellen aan leveranciers. Wij moeten zelf dan het goede voorbeeld geven.’

Certificering is tijdrovend proces

Omdat het behalen van het ISO-27001 ingewikkeld en tijdrovend is, hebben provincies afgesproken hierin samen op te trekken. David van der Meer: ‘De eerste stap is dat alle provincies in september 2018 de 0-meting achter de rug moeten hebben. De uitkomsten laten dan zien hoe we er op dit moment voor staan. Daarna volgt een voorbereiding op de audit. Ook dat kost erg veel voorbereiding. Provincies zitten qua organisatiestructuur ingewikkeld in elkaar. Bovendien moeten we de hele organisatie mee krijgen. Veilig met informatie omgaan betekent vaak een verandering van organisatiecultuur. Daarom wordt in totaal vijf jaar uitgetrokken voor de certificering. De eerste audit zal in december 2021, dus over drie jaar, zijn afgerond. Eind 2023 moet iedereen gecertificeerd zijn.’ Tijdens het CIBO-overleg op 12 juni bespraken de provincies verschillende onderwerpen met elkaar. Zoals de uitdagingen die ze zien, de onderdelen waaruit de certificering bestaat en hoe betrek je de interne organisatie bij het proces? ‘Provincies laten met de certificering zien dat ze informatiebeveiliging serieus nemen. En het is slim dat we dit samen oppakken’, aldus David van der Meer

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Informatiemanagement op school, het belang van informatiebeveiliging en privacy
Verder lezen
Ransomware en malware steeds meer gebruikt in aanloop naar fysieke oorlog
Verder lezen
Handreiking AT helpt bij voorbereiding op telecom of IT uitval
Verder lezen
Geen camera s in Park16hoven, D66: privacy, privacy, privacy
Verder lezen
AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen