Digitaal overheidsbestuur

Het essay Waardig Digitaal overheidsbestuur belicht vier samenhangende technologische ontwikkelingen, waaronder big data, sensortechnologie, algoritmen en het Internet of Things. Voor overheden zijn deze technologieën aantrekkelijk, maar men dient rekening te houden met publieke waarden. In dit artikel een samenvatting van dit essay.

Publieke waarden

Om welke publieke waarden gaat het dan? Ten eerste gaat het om privacy en transparantie. Er worden ‘in het algemeen belang’ in de openbare ruimte data over burgers verzameld zonder dat zij weten dat dit gebeurt en met welk doel. Ook wordt er vaak geen toestemming gevraagd. Deels komt dit omdat overheden zich onvoldoende houden aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Maar ook als overheden zich wél aan de AVG zouden houden, zijn niet alle problemen opgelost. Mede door de stapeling van initiatieven is het voor burgers ondoenlijk om steeds te achterhalen en te doorzien waarvoor ze eigenlijk toestemming geven. Het wordt bovendien steeds moeilijker voor burgers om zich aan datavergaring in de openbare ruimte te onttrekken. Als de verzamelde informatie vervolgens gebruikt wordt om het gedrag van burgers te sturen, kan men zich bovendien gemanipuleerd voelen. Er is overigens wel een ethische standaard ontwikkeld waaraan gedragssturing zou moeten voldoen, maar het is de vraag of overheden deze toepassen. Bij het Internet of Things geldt dat de genoemde vraagstukken zich naar de privésfeer kunnen verplaatsen, als het gaat om interactie van overheidsapparatuur met apparaten die burgers gebruiken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.
Waarom is privacy eigenlijk belangrijk?
In onze huidige maatschappij, met alle computertechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. In deze blog lees je waarom privacy zo belangrijk is, wat de gevaren zijn bij een gebrek eraan en hoe je als organisatie de privacy kan beschermen. Want, je hebt misschien niets te verbergen, maar wel altijd iets te beschermen…

Meer recente berichten

NCSC helpt met centraal securitymeldpunt: security.txt
Verder lezen
Kwart organisaties handelt inzageverzoeken niet goed af
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
Deze lessen leerde Ticketcounter na datalek en afpersing
Verder lezen
NCSC ontvouwt plannen voor 2023
Verder lezen
WODC onderzoek: overheden blijven privacywetgeving overtreden
Verder lezen
Dataprivacy is geen ICT feestje: weet waarom je het doet en zoek de juiste mensen erbij
Verder lezen
Recordjaar voor cryptohackers die enkele miljarden aan dollars stelen
Verder lezen
Na een jaar oorlog in Oekraine trekt het NCSC vier belangrijke cybersecuritylessen
Verder lezen
Utrecht doet aangifte van niet bezorgde stempassen
Verder lezen