Interview IB RvIG

Hoe is het om als informatiebeveiliger te werken bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens en in hoeverre het nieuws invloed op je dagelijkse werk bij RvIG? In het magazine van RvIG staat een interview met David de Boer waarin hij in gaat op het IB beleid van de organisatie.

In deze functie is het zijn taak om op strategisch en tactisch niveau de bedrijfsvoering bij RvIG kritisch te volgen en te beschermen tegen bedreigingen. Hij vertelt in dit artikel meer over het informatiebeveiligingsbeleid van RvIG.

David, zeg eens eerlijk: Moet je een beetje een nerd zijn om informatiebeveiliging leuk te vinden?

Ha! Als ik voor mezelf spreek: ja, dat ben ik wel een beetje. Maar het ligt eraan vanuit welk perspectief je informatiebeveiliging bekijkt. Kijk je vanuit de beleidshoek, de juridische of juist de technische kant? Vanuit de technische kant helpt het inderdaad als je een beetje een nerd bent. Ik zit ook zeker wel in het nerd-spectrum met sommige dingen. Ik heb bijvoorbeeld mijn eerste leidinggevende ontmoet op een LAN-party.

Hoe ben je informatiebeveiliger geworden?

Het kwam toevallig op mijn pad. Ik was vroeger altijd een planner. Maar gaandeweg kwam ik erachter dat, voor mij persoonlijk, plannen maken over school en carrière geen enkele zin had. Ik was bij RvIG al een tijd Functioneel beheerder en dat deed ik met plezier. Maar na een tijdje wilde ik weer wat anders. Ik had bepaalde interesses en uiteindelijk doen zich altijd kansen voor om die interesses te matchen. Een van die kansen was informatiebeveiliger van RvIG worden. En die kans heb ik gepakt. Gelukkig kreeg ik van RvIG ook alle ruimte om de benodigde opleidingen te volgen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen