Skip to main content

Telekwetsbaarheid van gemeenten

De uitval van telecommunicatie is een risico dat men in het achterhoofd moet houden bij het beveiligen van de organisatie. Op het symposium ‘Opstap naar weerbaarheid in een digitale samenleving’ was telecommunicatie het centrale thema. In deze terugblik van het symposium lees je meer over dit onderwerp.

Wat doen we als de telecommunicatie uitvalt? Dat was de centrale vraag op het symposium ‘Opstap naar weerbaarheid in een digitale samenleving’. De bijeenkomst, geopend door staatssecretaris Mona Keijzer, werd georganiseerd vanuit het programma Telekwetsbaarheid van Agentschap Telecom.

Dat die vraag breed leeft, bleek wel uit de opkomst: organisaties uit vele sectoren waren de 22ste november naar het Soesterbergse Officierscasino gekomen. Banken, telecomproviders, zorgaanbieders, consultants, en uiteraard ook vertegenwoordigers van gemeenten. Voor veel organisaties is het antwoord op de vraag ‘wat kunt u doen bij uitval van telecommunicatie’ namelijk: weinig tot niets. Processen en systemen zijn zo verweven met telecommunicatie, dat het werk simpelweg stilvalt. Ook voor veel gemeenten zal dit het geval zijn. Veel software draait bij de leverancier (in de cloud) en is zonder telecommunicatie niet benaderbaar. Ook het eigen datacentrum (het hart van het ICT-netwerk) is vaak via telecommunicatienetwerken verbonden met de daadwerkelijke werkplekken. En die doen het in zo’n geval ook niet meer. Terugvallen op de eigen apparaten werkt niet, want tablets en telefoons zijn zonder telecommunicatie zo goed als nutteloos, laat staan smart.

En wat te denken van gemeentelijke systemen in de buitenlucht? Bruggen worden nog zelden ter plekke bediend. Rioolgemalen worden centraal gemonitord en verkeersmanagement is dynamisch geworden door verkeerslichten en meetinstrumenten aan elkaar te koppelen. Allemaal apparaten en systemen die zijn verbonden via telecommunicatie. Dus als dat uitvalt, ligt er veel plat. Heel veel.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen