Skip to main content

IBD Jaaroverzicht

Het jaaroverzicht op het gebied van informatiebeveiliging is gepubliceerd door de IBD. Zo vind je o.a. informatie over 2018 in cijfers en aandacht voor diverse incidenten.

De inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) maakte 2018 op voorhand al het jaar van de privacy. Het deel van informatiebeveiliging dat gaat over de vertrouwelijkheid van (persoons)gegevens kreeg bij politiek en bestuur maar ook op de werkvloer en in de media grote aandacht. In 2018 legden gemeenten ook voor het eerst via de systematiek van ENSIA verantwoording af over hun informatiebeveiliging. De aandacht voor privacy was bij de IBD goed merkbaar aan het grote aantal privacyvragen van gemeenten en leveranciers. Maar natuurlijk gebeurde er meer dan de implementatie van de AVG, in dit jaaroverzicht treft u een beknopte opsomming. Voor een compleet overzicht van de producten en diensten van de IBD kunt u de in 2018 geïntroduceerde producten- en dienstencatalogusbekijken.

Jaar in cijfers

Dit jaar verzond de CERT (het Computer Emergency Response Team) van de IBD 2049 kwetsbaarheidswaarschuwingen waarvan er 18 een hoog risico hadden. Vanuit de CERT zijn 22 berichten gestuurd naar de algemene contactpersonen en 73 naar de vertrouwde contactpersonen. De SMS-alert is dit jaar niet ingezet. Er zijn 179 incidenten gemeld bij de IBD. Meer informatie over de risico’s en incidenten treft u in het dreigingsbeeld informatiebeveiliging Nederlandse gemeenten. De helpdesk ontving 1373 vragen, waarvan ca. 60% gerelateerd was aan privacy. De meeste van deze privacyvragen gingen over afspraken met leveranciers in het kader van de verwerking van persoonsgegevens en de ontwikkelde standaard verwerkersovereenkomst (zie de paragraaf standaard verwerkersovereenkomst).

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen