Skip to main content

IBD Jaaroverzicht

Het jaaroverzicht op het gebied van informatiebeveiliging is gepubliceerd door de IBD. Zo vind je o.a. informatie over 2018 in cijfers en aandacht voor diverse incidenten.

De inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) maakte 2018 op voorhand al het jaar van de privacy. Het deel van informatiebeveiliging dat gaat over de vertrouwelijkheid van (persoons)gegevens kreeg bij politiek en bestuur maar ook op de werkvloer en in de media grote aandacht. In 2018 legden gemeenten ook voor het eerst via de systematiek van ENSIA verantwoording af over hun informatiebeveiliging. De aandacht voor privacy was bij de IBD goed merkbaar aan het grote aantal privacyvragen van gemeenten en leveranciers. Maar natuurlijk gebeurde er meer dan de implementatie van de AVG, in dit jaaroverzicht treft u een beknopte opsomming. Voor een compleet overzicht van de producten en diensten van de IBD kunt u de in 2018 geïntroduceerde producten- en dienstencatalogusbekijken.

Jaar in cijfers

Dit jaar verzond de CERT (het Computer Emergency Response Team) van de IBD 2049 kwetsbaarheidswaarschuwingen waarvan er 18 een hoog risico hadden. Vanuit de CERT zijn 22 berichten gestuurd naar de algemene contactpersonen en 73 naar de vertrouwde contactpersonen. De SMS-alert is dit jaar niet ingezet. Er zijn 179 incidenten gemeld bij de IBD. Meer informatie over de risico’s en incidenten treft u in het dreigingsbeeld informatiebeveiliging Nederlandse gemeenten. De helpdesk ontving 1373 vragen, waarvan ca. 60% gerelateerd was aan privacy. De meeste van deze privacyvragen gingen over afspraken met leveranciers in het kader van de verwerking van persoonsgegevens en de ontwikkelde standaard verwerkersovereenkomst (zie de paragraaf standaard verwerkersovereenkomst).

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen