Skip to main content

Maatregelen informatieveiligheid overheid

Als onderdeel van de Agenda Digitale Overheid heeft Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken de nadere uitwerking van maatregelen om de informatieveiligheid bij de overheid te verhogen toegstuurd aan de Voorzitter van de Tweede Kamer.

De overheid heeft een bijzondere verantwoordelijkheid ten aanzien van de bescherming van persoonsgegevens en de te treffen beveiligingsmaatregelen.

Voor deze bescherming is het van belang dat overheden permanent zorgdragen voor de integriteit van hun systemen en processen en dat de online communicatie met burgers en ondernemers op een veilige manier verloopt. Ook dient de overheid, als publiek orgaan, als launching customer het goede voorbeeld te geven. Voor de overheid betekent dat vooral: een krachtige regierol, meebewegen met de ontwikkelingen, overheidsbreed samenwerken en voorwaarden scheppen.

Dat het zaak is dat de overheid meebeweegt en zelf initiatieven ontplooit om mee te kunnen met de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering heb ik uitgewerkt in de recente overheidsbrede agenda «NL DIGIbeter». Uitvoering van deze agenda vraagt om blijvende aandacht voor de risico’s die verdergaande technologische en maatschappelijke ontwikkelingen brengen. Om hieraan tegemoet te komen is overheidsbreed een actie-agenda opgesteld.

Bij de uitwerking van de actie-agenda wordt er op kennis en expertise samengewerkt, waarbij het basisprincipe is en blijft dat afzonderlijke overheidsorganisaties zelf verantwoordelijk zijn en blijven voor hun informatieveiligheid. Zodoende stuurt de Minister van BZK uw Kamer binnenkort een brief over de versterking van de centrale sturing op ondermeer informatiebeveiliging bij de Rijksdienst en de sectorspecifieke maatregelen die zij hierop treft. Mijn rol is overheidsbrede samenwerking te stimuleren en daar waar het kan en nodig is randvoorwaardelijke kaders op te stellen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen