Skip to main content

Vernieuwing DigiD Machtigen

Met DigiD machtigen kun je derden met jouw toestemming digitaal zaken laten doen met de overheid, maar het gebruik valt tegen. In dit artikel lees je meer over DigiD machtigen en de mogelijke vernieuwingen op de agenda.

Soms laat iets aan duidelijkheid niets te wensen over. Neem het antwoord op de vraag of je je DigiD mag delen met iemand anders. ‘Uw DigiD is strikt persoonlijk. U kunt met uw DigiD veel verschillende zaken online regelen. Eventueel misbruik hoeft daarom niet beperkt te blijven tot een organisatie. Het is daarom belangrijk dat u uw DigiD privé houdt.’(Bron: website DigiD). Je zou zeggen: wat er staat, is helder. Er wordt ten strengste afgeraden om je DigiD te delen met andere personen. Maar zoals zo vaak, is de praktijk weerbarstig. Kijk eens rond in de maatschappij en je ziet dat het delen van een DigiD (veel) vaker voorkomt dan we denken. Dat gaat van de verzorgster die de post van het oude omaatje in de Berichtenbox ophaalt tot aan de buurman die voor jou de belastingaangifte invult. Het uitlenen van de DigiD mag niet en is ook niet nodig.

Sinds jaar en dag is er een alternatief: DigiD Machtigen. In eerste instantie richtte de service zich specifiek op de Berichtenbox, maar inmiddels is het uitgebreid met meerdere diensten. Die extra diensten worden onder meer gebruikt door de Belastingdienst en DUO. Opmerkelijk is dat DigiD Machtigen, en de extra diensten waar het op aangesloten kan worden, bij gemeenten nog niet echt op het netvlies staan. Het aantal gemeenten dat gebruikmaakt van DigiD Machtigen beperkt zich vooralsnog tot dertig en dan ook alleen nog tot de Berichtenbox.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen