Skip to main content

Resultaten GeVS 2017

De totaalrapportage informatiebeveiliging Gezamenlijke elektronische Voorzieningen Suwi (GeVS) is gepubliceerd en VNG stuurde gemeenten een ledenbrief over het rapport. Te concluderen is dat er vooral op het gebied van actualisatie van het informatiebeveiligingsbeleid nog werk aan de winkel is.

Werk aan de winkel

De rapportage geeft inzicht in de stand van zaken en maakt duidelijk welke stappen gemeenten al hebben gezet om aan de eisen uit het herziene normenkader te voldoen.

De rapportage laat ook zien dat er nog werk aan de winkel is. Vooral de controle van logging en systeemgebruik, de beoordeling van toegangsrechten en het actualiseren van informatiebeveiligingsbeleid vragen aandacht.

De VNG ondersteunt hierbij vanuit de rol van vertegenwoordiger van gemeenten. Vanuit de keten wordt er ook actie ondernomen naar aanleiding van de bevindingen die naar voren zijn gekomen en mogelijke verbeteringen worden in de komende periode door de ketenpartijen nader gezamenlijk uitgewerkt.

Gemeenten primair verantwoordelijk

De primaire verantwoordelijkheid om de noodzakelijke verbeteringen door te voeren ligt bij gemeenten. Uit uw eigen zelfevaluatie/transparantierapportage blijkt of er afwijkingen zijn van de normen en op basis hiervan heeft u stappen kunnen zetten om verbeteringen door te voeren. De verantwoording over 2018 is al aangeleverd door gemeenten.

Onderzoek VNG

Voor de verantwoording over 2019 is de VNG in januari samen met een aantal gemeenten een onderzoek gestart om te achterhalen waar en wanneer afwijkingen zich voordoen en welke passende en effectieve interventies nodig zijn. De bevindingen die hieruit voortkomen delen we met alle gemeenten, zodat iedereen deze informatie kan gebruiken binnen de eigen organisatie. Vervolgens worden de resultaten ook gedeeld met de partners uit de keten, zodat zij ook profijt hebben van deze ervaringen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen