Skip to main content

Resultaten GeVS 2017

De totaalrapportage informatiebeveiliging Gezamenlijke elektronische Voorzieningen Suwi (GeVS) is gepubliceerd en VNG stuurde gemeenten een ledenbrief over het rapport. Te concluderen is dat er vooral op het gebied van actualisatie van het informatiebeveiligingsbeleid nog werk aan de winkel is.

Werk aan de winkel

De rapportage geeft inzicht in de stand van zaken en maakt duidelijk welke stappen gemeenten al hebben gezet om aan de eisen uit het herziene normenkader te voldoen.

De rapportage laat ook zien dat er nog werk aan de winkel is. Vooral de controle van logging en systeemgebruik, de beoordeling van toegangsrechten en het actualiseren van informatiebeveiligingsbeleid vragen aandacht.

De VNG ondersteunt hierbij vanuit de rol van vertegenwoordiger van gemeenten. Vanuit de keten wordt er ook actie ondernomen naar aanleiding van de bevindingen die naar voren zijn gekomen en mogelijke verbeteringen worden in de komende periode door de ketenpartijen nader gezamenlijk uitgewerkt.

Gemeenten primair verantwoordelijk

De primaire verantwoordelijkheid om de noodzakelijke verbeteringen door te voeren ligt bij gemeenten. Uit uw eigen zelfevaluatie/transparantierapportage blijkt of er afwijkingen zijn van de normen en op basis hiervan heeft u stappen kunnen zetten om verbeteringen door te voeren. De verantwoording over 2018 is al aangeleverd door gemeenten.

Onderzoek VNG

Voor de verantwoording over 2019 is de VNG in januari samen met een aantal gemeenten een onderzoek gestart om te achterhalen waar en wanneer afwijkingen zich voordoen en welke passende en effectieve interventies nodig zijn. De bevindingen die hieruit voortkomen delen we met alle gemeenten, zodat iedereen deze informatie kan gebruiken binnen de eigen organisatie. Vervolgens worden de resultaten ook gedeeld met de partners uit de keten, zodat zij ook profijt hebben van deze ervaringen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Informatie over algoritmen Belastingdienst niet volledig openbaar
Verder lezen
Cloudbeveiliging van veel organisaties bevat structurele zwakke plekken
Verder lezen
UWV lekte door fout bij versturen van e-mail gezondheidsgegevens cliënten
Verder lezen
Informatiebeveiliging in de ouderenzorg moet beter
Verder lezen
Hoge Duitse boetes voor Vodafone wegens datalekken en nalatigheid
Verder lezen
Waarom het NCSC niet het nationale Csirt is
Verder lezen
OpenAI gaat in beroep tegen gerechtelijk bevel om data onbeperkt te bewaren
Verder lezen
Toenemende dreiging en regelgeving dwingen organisaties tot cyberweerbaarheid
Verder lezen
Handvaten voor transparanter gebruik van profileringsalgoritmen door overheden
Verder lezen
Deense gemeenten beëindigen samenwerking met Microsoft
Verder lezen