Veilig HTTP bij de overheid

Wil jij ook meer inzicht krijgen in de stand van zaken rondom HTTPS bij overheidsdomeinen? Zo’n 88% van de overheid ondersteunt HTTPS. Op de pagina van Open State lees je over het belang van veilig HTTP.

Deze website is gemaakt door de Open State Foundation om burgers en overheden inzicht te geven in de stand van zaken rondom HTTPS bij overheidsdomeinen.

Het gebruik van een door HTTPS beveiligde websiteverbinding is om verschillende redenen erg belangrijk:

  • Alle gegevens die via een onbeveiligde verbinding (HTTP) worden verstuurd zijn te onderscheppen door anderen. Vaak vraag je persoonlijke informatie op bij overheden en die moeten dus goed beschermd worden.
  • Ook verstuur je gevoelige gegevens naar overheidswebsites, door bijvoorbeeld een formulier in te vullen, documenten te verzenden of bepaalde zoektermen te gebruiken. Hierbij geldt ook dat een HTTP verbinding dit niet beveiligt.
  • Gegevens die via een HTTP verbinding worden verstuurd kunnen onderweg veranderd worden door anderen. Enkel bij een HTTPS verbinding weet je zeker dat de ontvangen of verstuurde gegevens niet aangepast zijn.
  • Websites die HTTPS gebruiken kunnen gebruik maken van het moderne HTTP/2 protocol dat zorgt voor een snellere verbinding.

De resultaten van Pulse komen geautomatiseerd tot stand en het kan zijn dat er fouten tussen zitten. We proberen maandelijks alle domeinen opnieuw te analyseren zodat de resultaten up to date blijven. We bieden geen individuele hulp bij het oplossen van HTTPS problemen. Desalniettemin staan hieronder handige tips en informatie om een betere score op Pulse te bewerkstelligen voor je domein. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Russische hackers vallen ziekenhuizen aan om steun aan Oekraine
Verder lezen
Dag van de Privacy: Mag iemand een foto van mij op social media plaatsen?
Verder lezen
Onduidelijkheid over Google Analytics duurt voort: Complexe zaak
Verder lezen
Cisco legt pijnlijk probleem bloot door lekken in oudere routers te negeren
Verder lezen
Wat betekent NIS2 voor Nederlandse organisaties?
Verder lezen
Ministers van Financien EU: Digitale Euro moet privacy beschermen
Verder lezen
EC komt deze zomer met wetsvoorstel digitale euro
Verder lezen
Politiek wil mkb keurmerk voor cyber security leveranciers
Verder lezen
Kritiek op niet naleven securityregels overheidswebsites: geen rocketscience
Verder lezen
AP wordt landelijk coordinator algoritmetoezicht
Verder lezen