Skip to main content

Veilig HTTP bij de overheid

Wil jij ook meer inzicht krijgen in de stand van zaken rondom HTTPS bij overheidsdomeinen? Zo’n 88% van de overheid ondersteunt HTTPS. Op de pagina van Open State lees je over het belang van veilig HTTP.

Deze website is gemaakt door de Open State Foundation om burgers en overheden inzicht te geven in de stand van zaken rondom HTTPS bij overheidsdomeinen.

Het gebruik van een door HTTPS beveiligde websiteverbinding is om verschillende redenen erg belangrijk:

  • Alle gegevens die via een onbeveiligde verbinding (HTTP) worden verstuurd zijn te onderscheppen door anderen. Vaak vraag je persoonlijke informatie op bij overheden en die moeten dus goed beschermd worden.
  • Ook verstuur je gevoelige gegevens naar overheidswebsites, door bijvoorbeeld een formulier in te vullen, documenten te verzenden of bepaalde zoektermen te gebruiken. Hierbij geldt ook dat een HTTP verbinding dit niet beveiligt.
  • Gegevens die via een HTTP verbinding worden verstuurd kunnen onderweg veranderd worden door anderen. Enkel bij een HTTPS verbinding weet je zeker dat de ontvangen of verstuurde gegevens niet aangepast zijn.
  • Websites die HTTPS gebruiken kunnen gebruik maken van het moderne HTTP/2 protocol dat zorgt voor een snellere verbinding.

De resultaten van Pulse komen geautomatiseerd tot stand en het kan zijn dat er fouten tussen zitten. We proberen maandelijks alle domeinen opnieuw te analyseren zodat de resultaten up to date blijven. We bieden geen individuele hulp bij het oplossen van HTTPS problemen. Desalniettemin staan hieronder handige tips en informatie om een betere score op Pulse te bewerkstelligen voor je domein. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Samenhang Europese digitale wetgeving: voorbereiding voor gemeenten
Tussen nu en 2026 krijg je als gemeente te maken met maar liefst 13 nieuwe wetten die de digitale toekomst van Europa vormgeven. Deze nieuwe digitale wetten hebben veel invloed op wat gemeenten doen. Om deze gevolgen beter te begrijpen, heeft de VNG een impactanalyse uitgevoerd.
Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.

Meer recente berichten

Niemand wil een abonnement op Facebook of Instagram
Verder lezen
Schendingen van informatiebeveiliging door personeel richten evenveel schade aan als hacken, blijkt uit onderzoek van Kaspersky
Verder lezen
IBD publiceert aanpak cyberteam
Verder lezen
Overheid poogt data impasse te doorbreken
Verder lezen
Ministerie moet fraudesleepnetten in arme wijken definitief stoppen
Verder lezen
CIO beraad Rijk krijgt meerdere onderraden
Verder lezen
NIS2: tijdig voorbereid op Europese wettelijke cybersecurity regels
Verder lezen
Enschede probeert opnieuw onder boete van 6 ton voor privacy schending uit te komen
Verder lezen
Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen