Skip to main content

Veilig HTTP bij de overheid

Wil jij ook meer inzicht krijgen in de stand van zaken rondom HTTPS bij overheidsdomeinen? Zo’n 88% van de overheid ondersteunt HTTPS. Op de pagina van Open State lees je over het belang van veilig HTTP.

Deze website is gemaakt door de Open State Foundation om burgers en overheden inzicht te geven in de stand van zaken rondom HTTPS bij overheidsdomeinen.

Het gebruik van een door HTTPS beveiligde websiteverbinding is om verschillende redenen erg belangrijk:

  • Alle gegevens die via een onbeveiligde verbinding (HTTP) worden verstuurd zijn te onderscheppen door anderen. Vaak vraag je persoonlijke informatie op bij overheden en die moeten dus goed beschermd worden.
  • Ook verstuur je gevoelige gegevens naar overheidswebsites, door bijvoorbeeld een formulier in te vullen, documenten te verzenden of bepaalde zoektermen te gebruiken. Hierbij geldt ook dat een HTTP verbinding dit niet beveiligt.
  • Gegevens die via een HTTP verbinding worden verstuurd kunnen onderweg veranderd worden door anderen. Enkel bij een HTTPS verbinding weet je zeker dat de ontvangen of verstuurde gegevens niet aangepast zijn.
  • Websites die HTTPS gebruiken kunnen gebruik maken van het moderne HTTP/2 protocol dat zorgt voor een snellere verbinding.

De resultaten van Pulse komen geautomatiseerd tot stand en het kan zijn dat er fouten tussen zitten. We proberen maandelijks alle domeinen opnieuw te analyseren zodat de resultaten up to date blijven. We bieden geen individuele hulp bij het oplossen van HTTPS problemen. Desalniettemin staan hieronder handige tips en informatie om een betere score op Pulse te bewerkstelligen voor je domein. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen
CompTIA meet verandering in cybersecurity aanpak in de Benelux
Verder lezen
150 duizend cv s op straat bij datalek UWV
Verder lezen
QR code op ID kaart of rijbewijs scannen, mag een pakketpunt dat wel doen?
Verder lezen
NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Het gebruik van AI als hacktool is overhyped
Verder lezen
Implementatie CER richtlijn: wat betekent dit voor de zorg?
Verder lezen
Journalisten PowNed dragen voortaan bodycam als wapen tegen agressie
Verder lezen
Personeel vormt grootste obstakel Nederlandse bedrijven NIS2 implementatie
Verder lezen