Verslag Lochemconferentie 2019

Ieder jaar komen burgemeesters samen op de Lochemconferentie, die dit jaar het thema van waardevol digitaliseren heeft. In dit artikel van VNG lees je de kernpunten van deze conferentie terug.

Een kop koffie drinken met hun CISO (Chief Information Security Officer) om te kijken hoe het in hun gemeente gesteld is met informatieveiligheid, en te vragen waar hij of zij van wakker ligt. Dat is wat veel burgemeesters direct op de agenda willen na het spelen van een cybergame.

Ieder jaar komen burgemeesters aan het begin van het jaar bijeen in Lochem. Daar vinden jaarlijks de Lochemconferenties plaats in de vorm van zes conferenties van 3 dagen. De conferenties hebben een informatief en informeel karakter; de mogelijkheid om ervaring te delen met collega’s maar ook het op doen van nieuwe kennis. Dit jaar gaat de Lochemconferentie over waardevol digitaliseren. Op verzoek van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters heeft de VNG een bijdrage geleverd met een serious game om het belang van informatieveiligheid onder de aandacht te brengen.

Data gestuurde samenleving

De lokale samenleving is steeds meer data-gestuurd. Het gaat niet alleen om technologische en economische innovaties, het draait vooral om de sociale inbedding ervan. Tijdens de Lochemconferenties gaan  burgemeesters in op deze informatiesamenleving en welke rol zij daarin hebben. Een aantal vragen dat daarbij aan de orde komt is: Hoe ziet de in formatiesamenleving er uit? Wat zijn de kansen en risico’s? Hoe verandert digitalisering de relatie tussen burgers, bestuur en politiek? En hoe kan de burgemeester op een maatschappelijk verantwoorde manier vorm en richting geven aan de digitale transitie? Wat zijn de (on)mogelijkheden van digitale technologie bij het versterken van de lokale democratie en participatie?

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Toezichthouders van SDT breiden samenwerking in digitaal toezicht uit
Verder lezen
Checklist voor IT contracten onder DORA
Verder lezen
Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen