Verslag Lochemconferentie 2019

Ieder jaar komen burgemeesters samen op de Lochemconferentie, die dit jaar het thema van waardevol digitaliseren heeft. In dit artikel van VNG lees je de kernpunten van deze conferentie terug.

Een kop koffie drinken met hun CISO (Chief Information Security Officer) om te kijken hoe het in hun gemeente gesteld is met informatieveiligheid, en te vragen waar hij of zij van wakker ligt. Dat is wat veel burgemeesters direct op de agenda willen na het spelen van een cybergame.

Ieder jaar komen burgemeesters aan het begin van het jaar bijeen in Lochem. Daar vinden jaarlijks de Lochemconferenties plaats in de vorm van zes conferenties van 3 dagen. De conferenties hebben een informatief en informeel karakter; de mogelijkheid om ervaring te delen met collega’s maar ook het op doen van nieuwe kennis. Dit jaar gaat de Lochemconferentie over waardevol digitaliseren. Op verzoek van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters heeft de VNG een bijdrage geleverd met een serious game om het belang van informatieveiligheid onder de aandacht te brengen.

Data gestuurde samenleving

De lokale samenleving is steeds meer data-gestuurd. Het gaat niet alleen om technologische en economische innovaties, het draait vooral om de sociale inbedding ervan. Tijdens de Lochemconferenties gaan  burgemeesters in op deze informatiesamenleving en welke rol zij daarin hebben. Een aantal vragen dat daarbij aan de orde komt is: Hoe ziet de in formatiesamenleving er uit? Wat zijn de kansen en risico’s? Hoe verandert digitalisering de relatie tussen burgers, bestuur en politiek? En hoe kan de burgemeester op een maatschappelijk verantwoorde manier vorm en richting geven aan de digitale transitie? Wat zijn de (on)mogelijkheden van digitale technologie bij het versterken van de lokale democratie en participatie?

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Aanvaller raadt wachtwoord Belgische politie en lekt gestolen data online
Verder lezen
De ethiek van slimme steden
Verder lezen
Informatiemanagement op school, het belang van informatiebeveiliging en privacy
Verder lezen
Ransomware en malware steeds meer gebruikt in aanloop naar fysieke oorlog
Verder lezen
Handreiking AT helpt bij voorbereiding op telecom of IT uitval
Verder lezen
Geen camera s in Park16hoven, D66: privacy, privacy, privacy
Verder lezen
AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen