Skip to main content

Risicomanagement & de BIO

In deze blog van Youri Lammerts van Bueren gaat hij in op de BIO en het concept van risicomanagement als lijnverantwoordelijkheid binnen de BIO. Dit komt nadrukkelijker naar voren dan in de huidige baselines.

Maar als we het over risico’s hebben, dan is een risico dat we niet (voldoende) aan risicomanagement doen. Als we het Dreigingsbeeld 2018 en 2019/2020 van de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) erbij pakken, dan zien we daarin ook welke risico’s daar aan ten grondslag liggen, namelijk: • De waan van de dag leeft • Te veel werk voor te weinig mensen

Dit betekent dat in de praktijk de CISO vooral druk is met operationele aangelegenheden, waaronder steeds het blussen van (andermans) brandjes. Kom hier maar eens uit als je als organisatie verder ook te maken hebt met risico’s die het Dreigingsbeeld verder schetst, zoals: • De complexiteit (van de IT-omgeving) neemt toe • Aanvallen zijn succesvol door ontbreken basismaatregelen

We weten wel wat we moeten doen, maar we kunnen de cyclus niet doorbreken om het ook zo te doen. De praktijk is namelijk veel weerbarstiger.

Waar beginnen we?

Waar moet je beginnen als je van informatieveiligheid een strategisch thema wil maken en op de agenda van bestuur en management wil krijgen/houden?

Doe wat je eigenlijk niet wil doen

Naar mijn mening is dit in de praktijk alleen mogelijk door eerst meer risico’s en incidenten te accepteren. Accepteer nu even dat bij de inkoop van producten en diensten informatiebeveiliging niet aan de voorkant goed is ingeregeld. Accepteer dat een aantal projecten die nu gaan starten niet gaat voldoen aan de informatiebeveiligingsvereisten. Laat gaan…laat gaan…’Micromanagement’ kun je er nu gewoon niet bij hebben als je een hoger niveau voor ogen hebt.

De CISO zal in eerste instantie komend jaar minder tijd aan de operationele zaken moeten besteden en de waan van de dag laten voor wat het is. Er is namelijk te veel werk te doen. Daarom moet de focus gaan liggen op het opzetten, implementeren en onderhouden van het information security management system op basis van risicomanagement en de pdca-cyclus.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen
Overheden mogen cyberdreigingen delen met bedrijven
Verder lezen