Skip to main content

Risicoanalyse Tool

Wist je dat je via de website van RAVIB een gratis risicoanalyse-tool in handen hebt voor informatiebeveiliging? Het resultaat van het gebruik van de tool is een lijst met maatregelen uit de ISO 27002 standaard of een daarvan afgeleide baseline.

Deze tool gaat uit van een aanpak bestaande uit de volgende stappen, waarbij RAVIB ondersteuning biedt bij de eerste drie stappen.

  1. De eerste stap is het uitvoeren van een business impact analyse, waarbij de belangrijke informatiesystemen van uw bedrijf in kaart worden gebracht. Daarbij wordt bepaald hoe belangrijk een informatiesysteem is voor de organisatie en wat de eisen zijn tenaanzien van de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkend van de daarin opgeslagen informatie.
  2. De volgende stap is het doornemen van een lijst met 56 dreigingen met de informatiesystemen uit de vorige stap in het achterhoofd. Per dreiging wordt bepaald in welke mate de dreiging reëel is voor uw bedrijf en welke aanpak daarbij wenselijk is. Deze tool bevat koppelingen tussen de dreigingen en de maatregelen uit de ISO 27002 standaard en is daarmee in staat om te komen tot een lijst van maatregelen die nodig zijn om de dreigingen aan te pakken. Met behulp van een risicomatrix wordt een urgentie aan iedere maatregel gehangen.
  3. Gezien de generieke aard van de dreigingen en de daaraan gekoppelde maatregelen is het verstandig om het resultaat van de vorige stap kritisch door te nemen en eventuele overbodige maatregelen uit de lijst te halen.
  4. Als laatste dient de lijst met maatregelen omgezet te worden naar een concreet plan van aanpak voor het op orde brengen van de informatiebeveiliging binnen uw bedrijf. Hiervoor dient u in het bezit te zijn van de ISO 27002 standaard. Daarin zijn de afzonderlijke maatregelen uitgewerkt in concreet te nemen stappen.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen