Skip to main content

Waarderingspeiling Gemeentelijke inkoopvoorwaarden IT

De Gemeentelijke inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT) zijn eind 2016 vastgesteld. De ervaringen van gemeenten en leveranciers zijn met een waarderingspeiling begin dit jaar geïnventariseerd. De resultaten vind je hier!

Resultaten GIBIT-peiling: gewaardeerd instrument, met ruimte voor verbetering

Eind 2016 zijn door de VNG de Gemeentelijke inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT) vastgesteld. Inmiddels gebruikt ruim 85 procent van de Nederlandse gemeenten deze voorwaarden bij het verwerven van ICT-producten en -diensten. Om inzicht te krijgen in de ervaringen die gemeenten en leveranciers de afgelopen twee jaar met de GIBIT hebben opgedaan, is begin dit jaar een waarderingspeiling uitgevoerd. De resultaten van de peiling zijn nu bekend.

Belang en waardering

Gemeentelijke gebruikers zijn overtuigd van de waarde van de GIBIT: driekwart meent dat het instrument helpt ICT-producten en -diensten te verwerven die beter aansluiten bij de specifieke behoeften van gemeenten. 95% van deze groep vindt het dan ook het belangrijk dat er een gezamenlijke gemeentelijke set ICT-inkoopvoorwaarden is. Onder leveranciers is dit percentage iets lager, maar ook hier staat een meerderheid (70%) positief tegenover het idee van een standaardset voorwaarden voor ICT-inkoop. Bij de waardering zien we hetzelfde beeld: beide doelgroepen zijn positief, maar leveranciers, die de GIBIT met een 6,1 waarderen, zijn minder uitgesproken dan gemeentelijke gebruikers, die gemiddeld een 7,7 geven.

Opdrachtgevers en leveranciers

Tijdens het inkoopproces wordt vaak niet alleen over in te kopen producten of diensten onderhandeld, maar ook over de voorwaarden bij het te sluiten contract. Een krappe meerderheid van de gemeenten ervaart meer discussie met leveranciers over de contractvoorwaarden sinds de GIBIT wordt gebruikt. Leveranciers die bezwaren hebben tegen GIBIT-artikelen, geven tegelijkertijd aan dat die bezwaren zich richten op een beperkt aantal artikelen. Over de dialoog tussen opdrachtgevers en leveranciers wordt verschillend geoordeeld. Gemeenten vinden dat over de GIBIT-voorwaarden goed met leveranciers te praten is, terwijl een kwart van de leveranciers aangeeft dat een gesprek met opdrachtgevers over de inkoopvoorwaarden nauwelijks mogelijk is.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen