VNG enquête: Principes digitale samenleving

Eind 2019 wil de VNG-werkgroep Principes voor de digitale stad een vernieuwde set voorleggen. Uw input is nodig!

De VNG-werkgroep Principes voor de digitale stad is druk met het doorontwikkelen van de principes. Doel is eind 2019, tijdens de BALV, aan alle VNG-leden een vernieuwde set van principes voor te leggen. Hiervoor hebben we uw input nodig. Daarom houdt de VNG een korte online enquête onder haar leden.

De VNG heeft vorig jaar een ledenbrief gestuurd naar gemeenten over ‘Principes voor de digitale stad’. Daarin roepen we gemeenten op om mee te werken aan een vernieuwde set Principes. In opdracht van de VNG Commissie Informatiesamenleving is hier in februari een werkgroep voor opgericht. Ze bestaat uit ca. 30 leden van gemeenten, Rijk, onderwijsinstellingen, provincie en politie. In de werkgroep werken zij samen aan de doorontwikkeling van de Principes. De huidige principes van Eindhoven en Amsterdam vormen de basis, maar de werkgroep neemt ook andere lokale en internationale initiatieven mee. Met dit traject wil zij de principes waar mogelijk verdiepen en verhelderen, op basis van nieuwe ontwikkelingen en ervaringen van gemeenten en partners. Het moet resulteren in een set principes die inzetbaar zijn in de digitale samenleving.

Vernieuwde set principes

Op de Buitengewone Algemene Ledenvergadering van de VNG (BALV) in november 2019 leggen we een vernieuwde set voor aan alle gemeenten met de vraag die te omarmen. Dit is nadrukkelijk een startpunt en geen eindpunt. Principes zijn een lege huls als er niks mee wordt gedaan. De werkgroep gaat daarom ook verkennen welke instrumenten nodig zijn voor de uitvoering. Daarbij zullen nieuwe (technologische) ontwikkelingen en dilemma’s aanleiding geven tot periodieke aanpassing van de principes.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Toezichthouders van SDT breiden samenwerking in digitaal toezicht uit
Verder lezen
Checklist voor IT contracten onder DORA
Verder lezen
Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen