Cyberonderzoeksraad – De schade van e-mail

E-mail is een populair middel om informatie te versturen, maar het maakt organisaties zeer kwetsbaar. Dit rapport van de Cyberonderzoeksraad doet een aantal handreikingen om de risico’s van het gebruik van e-mail te verkleinen. Deze continue bron van fouten verdient meer aandacht.

E-mail is een populair middel om informatie te versturen, maar het maakt organisaties zeer kwetsbaar. De mailbox is vaak verworden tot een onsamenhangend archief met hierin de jarenlange historie van organisaties, iets waar het in wezen niet voor is bedoeld.

De Cyberonderzoeksraad heeft een groot onderzoek uitgevoerd naar de gevoeligheid van e-mail. Meer dan 70 domeinnamen die op andere domeinen lijken, werden geregistreerd. Vervolgens werd gewacht op binnenkomende berichten. Er bleken ruim 15.000 e-mails binnen te komen. Na het filteren van spam en virussen bleven er zo’n 3.100 relevante berichten over.

Tussen deze berichten zaten gevoelige zaken als processen-verbaal, aangiftes, medische dossiers, rekeningen, kopieën van bankafschriften, kopieën van identiteitspapieren, bestellingen (zelfs voor spionageapparatuur), vorderingen, departementaal vertrouwelijke stukken en meer.

Het versturen van persoonsgegevens naar de verkeerde ontvanger blijkt uit de cijfers van de Autoriteit Persoonsgegevens met 64% van alle datalekken het grootste probleem. Ons onderzoek bevestigt dit beeld: tikfouten worden veel gemaakt en gevoelige data landt eenvoudig in de verkeerde handen.

Verder lezen bij de bron
Jaarplan Auditdienst Rijk 2019
Overheid krijgt meer grip op Microsoft

Copyright © 2014 - 2019 IB&P B.V.
Onze algemene voorwaarden & privacyverklaring. Ook handig: de sitemap