Veiligheid & leefbaarheid versus privacy

Minder privacy, maar wel meer veiligheid en leefbaarheid. Grote steden maken steeds meer gebruik van data en technologie. Wat betekent dat voor de inwoners?

In 2017 trok Nederland meer dan 42 miljoen toeristen, veruit de meesten (37%) gingen naar Amsterdam, meldt het CBS. Hoe zorg je dat al deze mensen en de inwoners van Amsterdam zich nog veilig kunnen begeven in het verkeer? Een oplossing is de inzet van technologie en data. Zo gebruikt Amsterdam wifisignalen om mensenstromen in kaart te brengen. ‘Als je bijvoorbeeld ziet dat mensen niet eens meer naar de ingang van de Oude Kerk kunnen komen door de drukte, dan kun je proberen ze een andere kant op te sturen door borden neer te zetten’, zei wethouder Touria Meliani in de Volkskrant.

Vragen rondom het volgen van data

Dat klinkt logisch. Maar het plaatsen van camera’s en het volgen van data roept vragen op. Wat betekent het voor inwoners? Hoe zit het bijvoorbeeld met autonomie en privacy als je voortdurend wordt gemeten en gestuurd? Van wie zijn de data? En hebben stedelingen zelf controle over de technologie?

Verder lezen bij de bron
Kennis in het vizier
Trailer IBD Crisisgame 2.0

Copyright © 2014 - 2019 IB&P B.V.
Onze algemene voorwaarden & privacyverklaring. Ook handig: de sitemap