Skip to main content

Congres CIA: Cyber aware – Intelligence – Assurance

In het informatiebeveiliging is de term CIA (Confidentiality, Integrity and Availability) een veel gebruikte afkorting. In de huidige cyber wereld zou diezelfde afkorting ook op een andere manier gebruikt kunnen worden om recht te doen aan het belang van cyber en informatiebeveiliging. Deze insteek is gebruikt om het security congres in te richten.

  • Cyber(a)ware: het internet wordt tegenwoordig ook gebruikt om oorlog te voeren in de virtuele wereld, vaak met echte effecten in de fysieke wereld. Dit gebeurt tussen landen, bedrijven, organisaties en/of personen. In de afgelopen jaren is cyberwarfare een bron van bezorgdheid onder de grote landen op de planeet geworden en vrijwel elke nationale leger heeft nu een tak gewijd aan het plegen van en verdedigen tegen cyberwarfare.

    Nu de wereld steeds meer in netwerken werkt worden meer cruciale systemen vatbaar voor aanvallen via cyberspace. Hoewel bepaalde militaire systemen slechts toegankelijk blijven via ouderwetse terminals, zijn de meeste kritieke systemen die moderne naties gebruiken toegankelijk via het internet op een of andere manier. Hoewel deze systemen worden verdedigd door stevige maatregelen blijven ze breekbaar. Cyberwarfare houdt zich bezig met het vinden van zwakheden en deze exploiteren. Landen, bedrijven en personen dienen zich daarvan bewust (aware) te zijn en zich te wapenen.
     
  • Intelligence: hierbij ligt de focus op het verzamelen van gegevens en zien van verbanden, het verwerven van inzicht over hoe mensen, bedrijven en landen acteren. Hierdoor zijn kwetsbaarheden en dreigingen in te schatten. Dit gebeurt zowel aan de verdedigende als de aanvallende kant.
     
  • Assurance: dient ervoor vertrouwen over te brengen tussen aanbieders en afnemers van diensten voor informatieverwerking in de breedste zin. We gebruiken over de landsgrenzen en juridische domeinen heen de assurancetaal om onze risico’s voor zakendoen te beperken. Hierbij is de belangrijkste rol weggelegd voor auditors, zij die onder een kwaliteitsparaplu als derde dat vertrouwen onderbouwen met effectief toezicht.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen