Tweede factsheet informatievoorziening en Wvggz

De VNG brengt periodiek een factsheet uit over de informatievoorziening die nodig is om de uitvoering van de Wvggz te ondersteunen. In de tweede factsheet komen aan de orde: veilige mail: keuze voor een voorziening, harmonisatie beveiligingsmaatregelen en veelgestelde vragen.

1. Inleiding en doel factsheet

De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) treedt in werking op 1 januari 2020. Gemeenten berei-den zich voor op deze nieuwe wet. Ook in ketenverband wordt hard gewerkt om de wet vanaf de startdatum goed uit te kunnen voeren. De VNG maakt periodiek een factsheet over de informatievoorziening die nodig is om de uitvoering van de Wvggz te ondersteunen. De doelgroep van deze factsheet zijn degenen die vanuit gemeenten bezig zijn met de informatievoorziening (IV) van de Wvggz. Dit is de tweede factsheet over de IV van de Wvggz. De eerste factsheet is – samen met veel andere informatie over de wet – te vinden op vng.nl onder Wvggz.

Deze factsheet kent de volgende opbouw:

  • Veilige mail: keuze voor een voorziening
  • Harmonisatie beveiligingsmaatregelen
  • Veelgestelde vragen / FAQ
  • Bijlage: Organisatorische eisen vanuit NTA

Daarnaast vormen de volgende twee documenten als apart bestand ook een bijlage bij deze factsheet:

  • Document van de firma Khonraad over het voldoen aan het ‘Harmonisatiedocument Informatiebeveiliging’
  • Eerste versie FAQ gemaakt door de firma Khonraad

De inhoud van deze factsheet is afgestemd met de gemeentelijke werkgroep IV-Wvggz, waarin momenteel deelgenomen wordt door de gemeenten Utrecht, Den Bosch, Ede, Arnhem, Den Haag en BAR. Ook is afge-stemd met de firma Khonraad en het ketenprogramma Wvggz.

Voor meer informatie over de Wvggz kunt u ook gebruik maken van de handreikingen voor de crisismaatregel, het verkennend onderzoek en de implementatie van de Wvggz. Meer informatie hierover vindt u op de website van de VNG. Daarnaast is er informatie beschikbaar op de website www.dwangindezorg.nl.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

De ethiek van slimme steden
Verder lezen
Informatiemanagement op school, het belang van informatiebeveiliging en privacy
Verder lezen
Ransomware en malware steeds meer gebruikt in aanloop naar fysieke oorlog
Verder lezen
Handreiking AT helpt bij voorbereiding op telecom of IT uitval
Verder lezen
Geen camera s in Park16hoven, D66: privacy, privacy, privacy
Verder lezen
AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen