Skip to main content

VGN ontwikkelt Handreiking Privacy

Zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg hebben veel aandacht voor de bescherming van privacy van cliënten. Sinds de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht is, 25 mei 2018, heeft dit onderwerp nog meer aandacht gekregen. Daarnaast heeft de AVG ook veel vragen opgeroepen. De VGN heeft veel gestelde vragen opgehaald bij een groot aantal leden van de VGN. Daaruit is de Handreiking Privacy ontstaan. Naast antwoorden op veel gestelde vragen omvat de handreiking bruikbare stroomschema’s en stappenplannen. Hiermee hebben zorgorganisaties een tool in handen om te kunnen beoordelen of persoonsgegevens uitgewisseld mogen worden. De Handreiking Privacy vindt u in de bijlage onderaan dit artikel.

Hoe is de handreiking opgebouwd?

De handreiking bestaat uit vier modules en heeft een gelaagde opbouw, van praktisch naar theoretisch. Een aantal onderwerpen komen in meerdere modules terug. De modules kunnen los van elkaar maar ook in gezamenlijkheid gebruikt worden. De handreiking omvat veel ‘clickables’. Door middel van deze clickables wordt u naar relevante delen van de handreiking of naar externe links doorverwezen.  

Module 1: Elektronische gegevensuitwisseling 
Deze module gaat in op actuele privacyvraagstukken die zich voordoen bij het gebruiken van digitale techniek (pc’s, laptops, tablets, smartphones etc.) waaronder ook het inzetten van camera’s in de zorg. In deze module wordt antwoord gegeven op vragen die gaan over veilig mailen in de zorg, gebruik van WhatsApp, social media en het gebruik van foto’s en filmpjes van cliënten. 

Module 2: Privacy in de relatie cliënt – zorgprofessional
De tweede module beschrijft het verstrekken van cliëntgegevens binnen de zorgorganisatie (zorgverleners, cliënten, (wettelijk) vertegenwoordigers) en daarbuiten (externe personen en organisaties). Bij deze module horen twee bijlagen: 1) schema gegevensuitwisseling met andere organisaties (met zorgkantoren, gemeenten, het CIZ etc.) op basis van een wettelijke grondslag en 2) modeltoestemmingsformulier voor zorginhoudelijke en sociale doeleinden. Het modeltoestemmingsformulier is tevens in Word als bijlage bij dit artikel gevoegd zodat u deze voor uw organisatie kunt gebruiken.

Module 3: Privacy vanuit organisatieperspectief
Deze module schetst de privacy aandachtspunten specifiek belicht vanuit het organisatieperspectief. Er wordt ingegaan op de rechten van de betrokkene en de verplichtingen van de zorgorganisatie. Verder  wordt stilgestaan bij de verschillende rollen: verwerkingsverantwoordelijke en verwerker. Ten slotte geeft deze module antwoord op de vraag hoe zorgorganisaties kunnen omgaan met het opnemen van namen van medewerkers in het cliëntendossier.

Module 4: Wettelijk kader op hoofdlijnen
De vierde module biedt op gestructureerde wijze inzicht in de algemene beginselen en uitgangspunten op het gebied van privacy zoals deze verankerd zijn in de AVG en de UAVG en hoe deze bepalingen zich verhouden tot zorgspecifieke wetgeving. Deze module omvat veel stroomschema’s en een overkoepelend stappenplan voor het beantwoorden van privacyvraagstukken in de zorg.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen