Update Criteria borging AVG / Borgingsproduct gegevensbescherming

Het borgingsproduct bevat criteria om de AVG te vertalen naar een kwaliteitscyclus voor gegevensbescherming en privacy voor gemeentelijke processen. Hiermee beogen we gemeenten concrete handvatten te bieden om een goede omgang met persoonsgegevens in de gehele organisatie te waarborgen. Het AVG borgingsproduct is verder verfijnd aan de hand van feedback van gemeenten en interne analyses.

In deze nieuwe versie (1.1) zijn de volgende onderdelen toegevoegd of aangepast:

  • De bronnen per maatregel zijn verbeterd en aangevuld. Vaak is het een verwijzing naar een AVG artikel, maar ook AVG overwegingen en, waar nodig, andere wetten zijn opgenomen. De bronnen staan in de bijlage (het Excel-werkbestand).
  • Vergelijking gemaakt met controls uit andere privacy frameworks en aanpassingen gemaakt in zoverre het relevant is voor gemeenten. Hiermee bouwt het borgingsproduct voort op bestaande best practices en wordt het verder toegespitst op de gemeentelijke sector.
  • Tabbladen instructie, definities en geïmplementeerd toegevoegd in het Excel-werkbestand.
  • Kolommen toegevoegd in het Excel-werkbestand om een audit op (een onderdeel van) de AVG te ondersteunen.
  • (Spel)fouten eruit gehaald en visuele aanpassingen om het makkelijk navigeerbaar te maken.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Je medewerkers ‘beveiligen’; hoe doe je dat?
In de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) worden eisen benoemd als het gaat om personele beveiliging (hoofdstuk 7). In deze blog lees je hoe je kunt zorgen voor een veilige instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.
ENSIA: méér dan de C in PDCA?
Lokale overheden leggen middels de ENSIA-systematiek jaarlijks verantwoording af over informatiebeveiliging. M.i.v. dit jaar gaat dit grotendeels langs de lat van de BIO. ENSIA wordt in de praktijk gemakkelijk gereduceerd tot een verplichte, jaarlijkse onderhoudsbeurt. Maar het is zoveel meer, toch?
In vijf stappen een goed informatiebeveiligingsbeleid
De allereerste maatregel uit de BIO, en ook gelijk de belangrijkste, is het hebben van een informatiebeveiligingsbeleid. In deze blog de vijf stappen naar een goed informatiebeveiligingsbeleid en dito implementatie.

Meer recente berichten

Harde schijf printer risico datalek
Verder lezen
Wat kunnen HRM, CISO en PO voor elkaar betekenen?
Verder lezen
IBD (be)Spreekuren risicomanagement en BBN2+
Verder lezen
Rekenkamer Utrecht: onderzoek informatieveiligheid
Verder lezen
Digitale Ondermijningsdag: 9 webinars
Verder lezen
Privacy Awards 2021
Verder lezen
Trends in Veiligheid 2020
Verder lezen
Open source tool voor AVG
Verder lezen
RvIG applicaties en Internet Explorer
Verder lezen
Veilig digitaal ondernemen: op kantoor én thuis
Verder lezen