Veel CISO’s van de overheid vervullen hun functie solitair binnen hun organisatie. Een aanzienlijk deel van hen doet dat parttime. Dat blijkt uit een enquête van Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP) onder ruim 100 CISO’s en 40 bestuurders. Onderzocht is hoe CISO’s hun werk en werkomgeving ervaren.
BIO
De CIP CISO Enquête maakt duidelijk dat veel organisaties de nieuwe Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) invoeren. Ondanks de solitaire rol is er wel ondersteuning beschikbaar. Zo wordt de weg naar vooral het NCSC, VNG/IBD en het CIP voor praktische ondersteuning wordt goed gevonden en gewaardeerd. Voor ondersteunende netwerken voor preventie en respons bij incidenten geldt dat nog wat minder. Die kunnen de CISO wel helpen bij zijn taaie ‘gewetensrol’ in het informatiebeveiligingsbeleid.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?