Skip to main content

Vragenlijst maatregelen voor cyberveilige organisaties

In opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en in het kader van onze eigen kennisontwikkeling voert TNO een vragenlijstonderzoek uit naar cyberveiligheid in verschillende soorten organisaties. Zowel private als publieke organisaties zijn steeds meer doordrongen van het feit dat medewerkers niet altijd handelen op een cyberveilige manier, wat risico’s met zich mee brengt: onbevoegden kunnen toegang krijgen tot bedrijfssystemen en -informatie, organisaties kunnen financiële of imagoschade lijden, onderbreking van de verleende diensten, of verlies of diefstal van bedrijfsgegevens.

Het verhogen van de cyberbewustzijn van medewerkers heeft niet altijd het beoogd effect op cyberveilig gedrag. Probleem hierbij is dat op dit moment er geen alternatieve kader van maatregelen is om cybergedrag te veranderen; maatregelen blijven nog vaak technisch van aard (spamfilters, firewalls) of een vorm van awareness verhoging en training. Het is tijd voor een nieuwe manier van denken over het aanmoedigen van cyberveilig gedrag. In de afgelopen paar jaar heeft TNO een visie op cyberveilig gedrag ontwikkeld waarin IT systemen gezien worden als een middel (bijv. een Wifi netwerk geeft toegang tot het internet), niet als doel (bijv. een rapport versturen of foto uploaden naar Facebook). Wanner men tussen middel en doel moet kiezen, delft middel vaak het onderspit. Betere maatregelen beginnen bij het faciliteren van het doel op een cyberveilige manier met behulp van een passend middel. In dit onderzoek zijn wij geïnteresseerd in maatregelen om cyberveiligheid te vergroten, die gericht zijn op gedrag alsook technische maatregelen. Hiertoe onderzoeken wij welke maatregelen gebruikt worden door verschillende typen organisaties. Ook onderzoeken wij of – en hoe – organisaties cyberveiligheid binnen hun organisatie meten. Als wij meer en beter inzicht hebben in wat organisaties doen om cyberveilig gedrag te bevorderen enerzijds en wat goed werkt anderzijds, kan TNO helpen om het Nederlandse bedrijfsleven nog veiliger te maken.

Deelname aan onderzoek

Wij vragen u deze vragenlijst in te vullen wegens uw specifieke kennis over de cyberprocessen in uw organisatie. 

Wie kan meedoen aan het onderzoek?

U komt in aanmerking voor dit onderzoek als u een rol speelt in de cyberveiligheid van uw organisatie, bijvoorbeeld een rol in het vormgeven van beleid, monitoring of verbeteren van cyberveiligheid, in de functie van CISO, informatiemanager of -medewerker, of security manager of medewerker. Daarbij moet u voldoende kennis hebben van cybersecurity in uw organisatie om aan te geven welke risico’s belangrijk zijn voor uw organisatie en welke maatregelen in uw organisatie genomen zijn om de cyberveiligheid te verhogen. Mocht u dergelijke kennis niet hebben, komt u niet in aanmerking voor deelname. Mocht u een collega hebben die wel in aanmerking komt, zou u ons willen helpen door zijn of haar contactinformatie naar ons te e-mailen opdat wij hem/haar kunnen benaderen? Wij danken u hierbij voor uw interesse voor dit onderzoek.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen
Privacyorganisaties bezorgd over nasleep AI videobewaking bij Olympische Spelen
Verder lezen
AP: meer waarborgen nodig om doxing tegen te gaan
Verder lezen
Hoe bereid je je voor op mogelijke digitale ontwrichting?
Verder lezen
Wen er maar aan, zei de minister
Verder lezen
Gemeente gooit persoonsgegevens van 23.000 Bosschenaren op straat
Verder lezen
Hebben eerdere sancties die EU oplegde aan techbedrijven al enig resultaat gehad? En andere vragen beantwoord
Verder lezen
Veel zorginstellingen hebben last van DDoS ransomware aanvallen
Verder lezen
Vijf acties waarmee organisaties het risico op een cyberincident verkleinen
Verder lezen
Kabinet en justitie happig op gebruik commerciele dna databanken als opsporingsmethode: Roept vragen op over privacy
Verder lezen