Skip to main content

Vragenlijst maatregelen voor cyberveilige organisaties

In opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en in het kader van onze eigen kennisontwikkeling voert TNO een vragenlijstonderzoek uit naar cyberveiligheid in verschillende soorten organisaties. Zowel private als publieke organisaties zijn steeds meer doordrongen van het feit dat medewerkers niet altijd handelen op een cyberveilige manier, wat risico’s met zich mee brengt: onbevoegden kunnen toegang krijgen tot bedrijfssystemen en -informatie, organisaties kunnen financiële of imagoschade lijden, onderbreking van de verleende diensten, of verlies of diefstal van bedrijfsgegevens.

Het verhogen van de cyberbewustzijn van medewerkers heeft niet altijd het beoogd effect op cyberveilig gedrag. Probleem hierbij is dat op dit moment er geen alternatieve kader van maatregelen is om cybergedrag te veranderen; maatregelen blijven nog vaak technisch van aard (spamfilters, firewalls) of een vorm van awareness verhoging en training. Het is tijd voor een nieuwe manier van denken over het aanmoedigen van cyberveilig gedrag. In de afgelopen paar jaar heeft TNO een visie op cyberveilig gedrag ontwikkeld waarin IT systemen gezien worden als een middel (bijv. een Wifi netwerk geeft toegang tot het internet), niet als doel (bijv. een rapport versturen of foto uploaden naar Facebook). Wanner men tussen middel en doel moet kiezen, delft middel vaak het onderspit. Betere maatregelen beginnen bij het faciliteren van het doel op een cyberveilige manier met behulp van een passend middel. In dit onderzoek zijn wij geïnteresseerd in maatregelen om cyberveiligheid te vergroten, die gericht zijn op gedrag alsook technische maatregelen. Hiertoe onderzoeken wij welke maatregelen gebruikt worden door verschillende typen organisaties. Ook onderzoeken wij of – en hoe – organisaties cyberveiligheid binnen hun organisatie meten. Als wij meer en beter inzicht hebben in wat organisaties doen om cyberveilig gedrag te bevorderen enerzijds en wat goed werkt anderzijds, kan TNO helpen om het Nederlandse bedrijfsleven nog veiliger te maken.

Deelname aan onderzoek

Wij vragen u deze vragenlijst in te vullen wegens uw specifieke kennis over de cyberprocessen in uw organisatie. 

Wie kan meedoen aan het onderzoek?

U komt in aanmerking voor dit onderzoek als u een rol speelt in de cyberveiligheid van uw organisatie, bijvoorbeeld een rol in het vormgeven van beleid, monitoring of verbeteren van cyberveiligheid, in de functie van CISO, informatiemanager of -medewerker, of security manager of medewerker. Daarbij moet u voldoende kennis hebben van cybersecurity in uw organisatie om aan te geven welke risico’s belangrijk zijn voor uw organisatie en welke maatregelen in uw organisatie genomen zijn om de cyberveiligheid te verhogen. Mocht u dergelijke kennis niet hebben, komt u niet in aanmerking voor deelname. Mocht u een collega hebben die wel in aanmerking komt, zou u ons willen helpen door zijn of haar contactinformatie naar ons te e-mailen opdat wij hem/haar kunnen benaderen? Wij danken u hierbij voor uw interesse voor dit onderzoek.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Eerste Kamer ook akkoord met Tijdelijke wet cyberoperaties
Verder lezen
Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen
Russische hackers leggen Belgische overheidswebsites tijdlang plat
Verder lezen
Privacy First: stop vastleggen reisbewegingen door politie
Verder lezen