Skip to main content

Digitale veiligheid: veel te doen en weinig tijd

Al twaalf jaar houdt David de Kramer zich voor de gemeente Utrecht bezig met veiligheidsvraagstukken. Met klassieke criminaliteitsthema’s bijvoorbeeld, als autokraken, fietsdiefstallen en woninginbraken. Maar tegenwoordig buigt hij zich over de aanpak van digitale onveiligheid. Veel ‘basismateriaal’ is er nog niet. Niet in de eigen gemeente en niet bij collega-gemeenten. Wel zijn er doelen gesteld voor een digitaal veiligere stad. En inmiddels ligt er een ‘Digitaal Weerbaarheidsbeeld’ waar ook andere gemeenten van kunnen profiteren.

Wat hebben Lochem, Zutphen en New Orleans met elkaar gemeen? Ze zijn alle drie slachtoffer geworden van een digitale aanval op de gemeentelijke systemen. “Digitale veiligheid binnen de gemeente is een grote en noodzakelijke ambitie,” stelt veiligheidsadviseur David De Kramer. “Je kunt als gemeente niet meer zonder een digitaal veiligheidsplan; je moet preventieve maatregelen nemen maar ook aan preparatie doen.” Om greep op de materie te krijgen volgde hij een mastercourse Cybercrime, cybersecurity & risk management aan de Universiteit Twente. Met als resultaat een scriptie over de benadering van digitale onveiligheid en cybercrime in Utrecht. Het is onderdeel van het dossier ‘Een Digitaal Veiliger Stad’ waaraan De Kramer en collega’s vier jaar lang uitvoering geven. “Waarbij we het nadrukkelijk niet bij luchtfietsen willen houden, maar vooral willen laten zien wat je als gemeente daadwerkelijk kunt doen.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen