Skip to main content

Digitale veiligheid: veel te doen en weinig tijd

Al twaalf jaar houdt David de Kramer zich voor de gemeente Utrecht bezig met veiligheidsvraagstukken. Met klassieke criminaliteitsthema’s bijvoorbeeld, als autokraken, fietsdiefstallen en woninginbraken. Maar tegenwoordig buigt hij zich over de aanpak van digitale onveiligheid. Veel ‘basismateriaal’ is er nog niet. Niet in de eigen gemeente en niet bij collega-gemeenten. Wel zijn er doelen gesteld voor een digitaal veiligere stad. En inmiddels ligt er een ‘Digitaal Weerbaarheidsbeeld’ waar ook andere gemeenten van kunnen profiteren.

Wat hebben Lochem, Zutphen en New Orleans met elkaar gemeen? Ze zijn alle drie slachtoffer geworden van een digitale aanval op de gemeentelijke systemen. “Digitale veiligheid binnen de gemeente is een grote en noodzakelijke ambitie,” stelt veiligheidsadviseur David De Kramer. “Je kunt als gemeente niet meer zonder een digitaal veiligheidsplan; je moet preventieve maatregelen nemen maar ook aan preparatie doen.” Om greep op de materie te krijgen volgde hij een mastercourse Cybercrime, cybersecurity & risk management aan de Universiteit Twente. Met als resultaat een scriptie over de benadering van digitale onveiligheid en cybercrime in Utrecht. Het is onderdeel van het dossier ‘Een Digitaal Veiliger Stad’ waaraan De Kramer en collega’s vier jaar lang uitvoering geven. “Waarbij we het nadrukkelijk niet bij luchtfietsen willen houden, maar vooral willen laten zien wat je als gemeente daadwerkelijk kunt doen.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe interne audits leiden tot verbetering
Informatiebeveiliging en privacy zijn essentieel, vooral voor gemeenten die werken met gevoelige gegevens en kritieke processen. Risicobeheer, naleving van wetgeving en continue verbetering zijn hierbij onmisbaar. Naast IT- en security-experts speelt ook de interne auditafdeling een cruciale rol. Maar hoe zorg je dat audits meer zijn dan een vinklijstje en echt bijdragen aan verbeteringen? In deze blog delen we de belangrijkste stappen, uitdagingen en praktische tips.
Het algoritmeregister: Hoe gemeenten algoritmes verantwoord inzetten
Steeds meer gemeenten gebruiken algoritmes om hun werk efficiënter te maken. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor privacy, veiligheid en transparantie. Daarom is er sinds 2022 een landelijk algoritmeregister. In deze blog lees je wat dit register inhoudt en hoe gemeenten algoritmes verantwoord kunnen gebruiken.
Waarom een DPIA onmisbaar is binnen gemeentelijke projecten
Vanuit de AVG en BIO moet je als gemeente allerlei (verplichte) maatregelen nemen. Zo moet je bij gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitvoeren. In deze blog lees je wat een DPIA precies is en waarom deze zo belangrijk is voor gemeentelijke projecten.

Meer recente berichten

Kabinet positief over Europees plan voor cybersecurity ziekenhuizen
Verder lezen
Raad van State: politie bewaart data burgers te lang
Verder lezen
Eindhoven niet meer onder verscherpt toezicht om schenden privacyregels
Verder lezen
Orange bevestigt cyberaanval
Verder lezen
Voorpublicatie: Technologie en recht, hoe bewaar je het evenwicht?
Verder lezen
Autoriteit Persoonsgegevens moet duidelijker uitleggen wat wel en niet mag
Verder lezen
Signal dreigt met vertrek uit Zweden als nieuwe wet backdoor verplicht
Verder lezen
China ontkent betrokkenheid bij hacking Staatsveiligheid
Verder lezen
Meta ontslaat werknemers na lekken van vertrouwelijke informatie
Verder lezen
Amsterdam staakt gebruik van Microsoft Copilot
Verder lezen