Toelichting algoritmes en fraudebestrijding

Fraudebestrijding met algoritmes is vrij nieuw. Daarom wil gemeente Nissewaard voor inwoners inzichtelijk maken hoe zij werken met algoritmes in fraudebestrijding.

Sinds 2018 maakt Nissewaard gebruik van software van techbedrijf Totta Data Lab om de wettelijk verplichte opsporing van fraude met bijstandsuitkeringen te ondersteunen. In de oude werkwijze moesten handhavers handmatig grote hoeveelheden gegevens controleren van alle 2300 mensen met een uitkering: zoeken naar een speld in een hooiberg. Het algoritme van Totta Data Lab analyseert al deze gegevens en wijst de handhavers waar in de hooiberg de kans het grootst is dat zij een speld vinden. Op deze manier bespaart de gemeente tijd en geld en hoeven inwoners niet meer jaarlijks naar het stadhuis met bankschriften en allerlei bewijzen om aan te tonen dat zij ook werkelijk recht hebben op hun uitkering.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Recente berichten van IB&P (bekijk alles)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Je medewerkers ‘beveiligen’; hoe doe je dat?
In de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) worden eisen benoemd als het gaat om personele beveiliging (hoofdstuk 7). In deze blog lees je hoe je kunt zorgen voor een veilige instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.
ENSIA: méér dan de C in PDCA?
Lokale overheden leggen middels de ENSIA-systematiek jaarlijks verantwoording af over informatiebeveiliging. M.i.v. dit jaar gaat dit grotendeels langs de lat van de BIO. ENSIA wordt in de praktijk gemakkelijk gereduceerd tot een verplichte, jaarlijkse onderhoudsbeurt. Maar het is zoveel meer, toch?
In vijf stappen een goed informatiebeveiligingsbeleid
De allereerste maatregel uit de BIO, en ook gelijk de belangrijkste, is het hebben van een informatiebeveiligingsbeleid. In deze blog de vijf stappen naar een goed informatiebeveiligingsbeleid en dito implementatie.

Meer recente berichten

Open source tool voor AVG
Verder lezen
RvIG applicaties en Internet Explorer
Verder lezen
Veilig digitaal ondernemen: op kantoor én thuis
Verder lezen
Consultatie nieuwe guidelines EDPB
Verder lezen
Factsheet PKIoverheid verandert
Verder lezen
E-magazine: AI als instrument voor gemeenten
Verder lezen
Rijksoverheid onderzoekt gegevensverwerking Google
Verder lezen
Risico’s zichtbaar maken vergroot awareness
Verder lezen
One Conference 2020
Verder lezen
Beantwoording Kamervragen wet Digitale overheid
Verder lezen