European Data Proctection Board werkprogramma 2021-2022

De European Data Protection Board (EDPB) heeft het werkprogramma voor 2021-2022 gepubliceerd. In het werkprogramma staan vier focuspunten, waaronder het streven van de EDPB naar een consistente toepassing van de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Met het werkprogramma laat de EDPB zien hoe zij de lidstaten gaat helpen bij het beschermen van persoonsgegevens binnen en buiten de Europese Unie.

Werkprogramma

Het werkprogramma van de EDPB is gebaseerd op de prioriteiten van de 2021-2023 strategie. De 2021-2023 strategie bevat vier pijlers waar de EDPB de komende twee jaar aan zal werken. Hierbij ligt de nadruk op het promoten van Europese waarborgen op een mondiaal niveau. Dit draagt bij aan een effectieve bescherming van persoonsgegevens binnen de Europese Unie (EU). Deze bescherming is vooral bij internationale data transfers van belang. Hieronder zullen de meest relevante pijlers voor decentrale overheden uiteen worden gezet.

Pijlers

De eerste pijler van het werkprogramma is gericht op het bevorderen van de harmonisatie en naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Om dit te realiseren zal de EDPB praktische en toegankelijke begeleiding bieden, en daarnaast hulpmiddelen ontwikkelen om gegevensbescherming makkelijker in de praktijk te implementeren. De EDPB zal hiervoor onder andere doorgaan met het publiceren van richtlijnen over onderwerpen waar behoefte is aan extra informatie. Met deze en andere hulpmiddelen moeten de mogelijke verschillen in de toepassing van de AVG worden verkleind en de consistentie worden bevorderd. Daarnaast zal de EDPB de Raad van de EU en het Europese Parlement adviseren over belangrijke onderwerpen die gerelateerd zijn aan de bescherming van persoonsgegevens, zoals de ePrivacy-verordening. De EDPB is ook bezig met het ontwikkelen van instrumenten voor gemeenschappelijke bewustwording over de AVG bij een groter publiek. Hierbij kan gedacht worden aan tools die zijn afgestemd op niet-deskundige professionals, zoals mkb’ers en andere betrokkenen. Dit is relevant voor decentrale overheden, omdat dit hen kan helpen om mkb’ers beter te ondersteunen bij de juiste omgang met persoonsgegevens.

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Draagvlak creëren, hoe doe je dat? – 10 tips
Informatiebeveiliging en privacybescherming brengen veranderingen met zich mee voor gemeenten. En om verandering door te voeren, is draagvlak nodig. Als CISO, Privacy Officer of FG is het (mede) jouw taak om draagvlak te creëren voor deze veranderingen. Maar verandering gaat ook vaak hand in hand met weerstand. Dus hoe ga je hier effectief mee om? In deze blog geven we je tien praktische handvatten die je helpen bij het creëren van draagvlak.
Techblog: DNS h(ij)acking
De DNS wordt vaak het telefoonboek van het internet genoemd. In deze blog leggen we uit wat de DNS doet en hoe (en waarom) hackers proberen de DNS te hacken.
Wat te doen bij een beveiligingsincident?
Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Je kunt daarom maar beter goed voorbereid zijn. Welke stappen moeten er bijvoorbeeld genomen worden wanneer een incident plaatsvindt? En hoe kun je de gevolgen beheersen? Dit en meer leg je vast in een Incident Response Plan.

Meer recente berichten

Multi party disclosure, hoe zit het precies?
Verder lezen
Uden lekt persoonlijke info in zaak grote grazers Maashorst: zo slecht doorgekrast dat het toch te lezen is
Verder lezen
Data privacy is een cultuur, geen uitdaging
Verder lezen
Wat hebben Overijsselse gemeenten geleerd een jaar na de hack bij Hof van Twente?
Verder lezen
Hopen dat phishing verdwijnt is geen oplossing, een betere bescherming wel
Verder lezen
Europese privacytoezichthouders willen verbod op het online volgen van mensen
Verder lezen
Driekwart Nederlanders accepteert privacy voorwaarden van app of website zonder deze te lezen
Verder lezen
VWS werkt aan supertool voor analyse kwetsbaarheden
Verder lezen
Menselijk handelen cruciaal in bestrijden cybercrime
Verder lezen
5 Tips voor HR: zo ga je zorgvuldiger om met digitale personeelsgegevens
Verder lezen