SANS vergelijkt volwassenheid van awareness-programma’s en salariëring wereldwijd

SANS Security Awareness, wereldwijde leider op het gebied van security awareness-trainingen, heeft in het 2021 Security Awareness Report: Managing Your Human Cyber Risk de gegevens van meer dan 1.500 security awareness-professionals wereldwijd geanalyseerd. In de benchmark wordt met name gekeken hoe organisaties met human risk omgaan. Tevens biedt het rapport op data gebaseerde actiepunten om bewustmakingsprogramma’s rondom security volwassener te maken.

Het is de zesde editie van het SANS Security Awareness Report. In 2020-2021 was de branche getuige van snelle veranderingen op wat voor wijze (en waar) medewerkers werken. Deze veranderingen hebben een ongekende evolutie veroorzaakt; niet alleen in de technologie, maar ook in de manier waarop deze wordt toegepast omdat er zoveel mensen zijn die vanuit huis werken. “In ander woorden: het is nog nooit zo belangrijk geweest om effectief een cyber safepersoneelsbestand en een levendige veiligheidscultuur op te zetten en te onderhouden”, stelt Lance Spitzner, SANS Security Awareness Director en auteur van het rapport.

Spitzner vervolgt: “Cybersecurity gaat al lang niet meer alleen maar over technologie, maar over mensen en het beheersen van menselijke risico’s. Bewustmakingsprogramma’s zorgen ervoor dat securityteams zich minder bezig hoeven te houden met de menselijke factor en hoe medewerkers denken over beveiliging en stellen hen in staat om zich te concentreren op hetgeen waar ze voor zijn aangenomen: het beveiligen van het netwerk en de systemen. Ook hoe ze handelen: van de raad van bestuur tot helemaal onder in de organisatie. Het rapport stelt beveiligingsprofessionals en HR-afdelingen in staat om datagestuurde beslissingen te nemen over hoe ze het personeel het meest effectief kunnen betrekken en menselijke risico’s kunnen beheren.”

De belangrijkste bevindingen uit het rapport:
Personeel: meer dan 75% van security awareness professionals is parttime en besteedt minder dan de helft van hun tijd aan beveiligingsbewustzijn. Dat impliceert dat bewustwording vaak slechts een parttime bezigheid is. Uit de onderzoeksdata blijkt dat verantwoordelijkheden voor security awareness zeer vaak worden toegewezen aan personeel met een technische achtergrond. Een voor de hand liggende keuze maar deze mensen beschikken mogelijk niet over de vaardigheden die nodig zijn om hun personeel effectief c.q. in ‘Jip en Janneke’-taal te betrekken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De BIO en het toepassen van encryptie; wat moet je weten?
Encryptie is een serieus onderdeel geworden binnen veel organisaties. Niet voor niets worden er in BIO eisen benoemd als het gaat om encryptie. Welke eisen zijn dit en wat moet je hier als CISO over weten?
De ingrediënten van een jaarverslag
In gemeenteland komt het jaarverslag er weer aan. Schrijf jij als CISO of FG al een separaat jaarverslag over informatiebeveiliging of privacy? Zeker doen!
Het bijhouden van een verwerkingsregister, hoe doe je dat?
Hoe zorg je er voor dat het bijhouden van het verwerkingsregister op een juiste en consistente wijze gebeurt?

Meer recente berichten

Gebruikersoverleg vertolkt stem van ENSIA-coördinatoren
Verder lezen
Het corona paspoort lijkt onvermijdelijk, maar wat stelt het voor?
Verder lezen
Containerschepen vol data verlaten het land
Verder lezen
Ken je risico’s, verbeter je cyberweerbaarheid
Verder lezen
Snel, slim en privacyvriendelijk gegevens uitwisselen met Ma3tch
Verder lezen
Overheid en bedrijfsleven in gesprek over bredere inzet meerfactorauthenticatie
Verder lezen
Britse overheid noemt end-to-end encryptie onacceptabel risico voor samenleving
Verder lezen
TNO claimt doorbraak in datagebruik en privacy
Verder lezen
Dekker: ‘Bewustwording voorkomt datalekken’
Verder lezen
Gartner belicht acht trends rond security en risk management
Verder lezen