Skip to main content

SANS vergelijkt volwassenheid van awareness-programma’s en salariëring wereldwijd

SANS Security Awareness, wereldwijde leider op het gebied van security awareness-trainingen, heeft in het 2021 Security Awareness Report: Managing Your Human Cyber Risk de gegevens van meer dan 1.500 security awareness-professionals wereldwijd geanalyseerd. In de benchmark wordt met name gekeken hoe organisaties met human risk omgaan. Tevens biedt het rapport op data gebaseerde actiepunten om bewustmakingsprogramma’s rondom security volwassener te maken.

Het is de zesde editie van het SANS Security Awareness Report. In 2020-2021 was de branche getuige van snelle veranderingen op wat voor wijze (en waar) medewerkers werken. Deze veranderingen hebben een ongekende evolutie veroorzaakt; niet alleen in de technologie, maar ook in de manier waarop deze wordt toegepast omdat er zoveel mensen zijn die vanuit huis werken. “In ander woorden: het is nog nooit zo belangrijk geweest om effectief een cyber safepersoneelsbestand en een levendige veiligheidscultuur op te zetten en te onderhouden”, stelt Lance Spitzner, SANS Security Awareness Director en auteur van het rapport.

Spitzner vervolgt: “Cybersecurity gaat al lang niet meer alleen maar over technologie, maar over mensen en het beheersen van menselijke risico’s. Bewustmakingsprogramma’s zorgen ervoor dat securityteams zich minder bezig hoeven te houden met de menselijke factor en hoe medewerkers denken over beveiliging en stellen hen in staat om zich te concentreren op hetgeen waar ze voor zijn aangenomen: het beveiligen van het netwerk en de systemen. Ook hoe ze handelen: van de raad van bestuur tot helemaal onder in de organisatie. Het rapport stelt beveiligingsprofessionals en HR-afdelingen in staat om datagestuurde beslissingen te nemen over hoe ze het personeel het meest effectief kunnen betrekken en menselijke risico’s kunnen beheren.”

De belangrijkste bevindingen uit het rapport:
Personeel: meer dan 75% van security awareness professionals is parttime en besteedt minder dan de helft van hun tijd aan beveiligingsbewustzijn. Dat impliceert dat bewustwording vaak slechts een parttime bezigheid is. Uit de onderzoeksdata blijkt dat verantwoordelijkheden voor security awareness zeer vaak worden toegewezen aan personeel met een technische achtergrond. Een voor de hand liggende keuze maar deze mensen beschikken mogelijk niet over de vaardigheden die nodig zijn om hun personeel effectief c.q. in ‘Jip en Janneke’-taal te betrekken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen