SANS vergelijkt volwassenheid van awareness-programma’s en salariëring wereldwijd

SANS Security Awareness, wereldwijde leider op het gebied van security awareness-trainingen, heeft in het 2021 Security Awareness Report: Managing Your Human Cyber Risk de gegevens van meer dan 1.500 security awareness-professionals wereldwijd geanalyseerd. In de benchmark wordt met name gekeken hoe organisaties met human risk omgaan. Tevens biedt het rapport op data gebaseerde actiepunten om bewustmakingsprogramma’s rondom security volwassener te maken.

Het is de zesde editie van het SANS Security Awareness Report. In 2020-2021 was de branche getuige van snelle veranderingen op wat voor wijze (en waar) medewerkers werken. Deze veranderingen hebben een ongekende evolutie veroorzaakt; niet alleen in de technologie, maar ook in de manier waarop deze wordt toegepast omdat er zoveel mensen zijn die vanuit huis werken. “In ander woorden: het is nog nooit zo belangrijk geweest om effectief een cyber safepersoneelsbestand en een levendige veiligheidscultuur op te zetten en te onderhouden”, stelt Lance Spitzner, SANS Security Awareness Director en auteur van het rapport.

Spitzner vervolgt: “Cybersecurity gaat al lang niet meer alleen maar over technologie, maar over mensen en het beheersen van menselijke risico’s. Bewustmakingsprogramma’s zorgen ervoor dat securityteams zich minder bezig hoeven te houden met de menselijke factor en hoe medewerkers denken over beveiliging en stellen hen in staat om zich te concentreren op hetgeen waar ze voor zijn aangenomen: het beveiligen van het netwerk en de systemen. Ook hoe ze handelen: van de raad van bestuur tot helemaal onder in de organisatie. Het rapport stelt beveiligingsprofessionals en HR-afdelingen in staat om datagestuurde beslissingen te nemen over hoe ze het personeel het meest effectief kunnen betrekken en menselijke risico’s kunnen beheren.”

De belangrijkste bevindingen uit het rapport:
Personeel: meer dan 75% van security awareness professionals is parttime en besteedt minder dan de helft van hun tijd aan beveiligingsbewustzijn. Dat impliceert dat bewustwording vaak slechts een parttime bezigheid is. Uit de onderzoeksdata blijkt dat verantwoordelijkheden voor security awareness zeer vaak worden toegewezen aan personeel met een technische achtergrond. Een voor de hand liggende keuze maar deze mensen beschikken mogelijk niet over de vaardigheden die nodig zijn om hun personeel effectief c.q. in ‘Jip en Janneke’-taal te betrekken.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat kunnen we leren van gemeente Amersfoort?
Eind mei is het eindrapport van de Rekenkamer Amersfoort naar de bescherming van persoonsgegevens verschenen. Hoe beschermt de gemeente de gegevens van haar inwoners? Hoe doen derden dat? En wat kunnen andere gemeenten leren van Amersfoort?
Privacy: prioriteit of moetje?
Deze week bestond de AVG-privacywet drie jaar. De afgelopen jaren hebben gemeenten hard gewerkt om deze privacywet te implementeren. De grootste frustratie van CISO’s, Privacy Officers en FG’s hierbij, is om de aandacht van bestuurders voor dit onderwerp te krijgen én houden. Want hoe doe je dat?
Met de BIO bezig blijven: hoe lang?
De implementatie van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is geen eenvoudige opgave. Waarom wil het niet zo vlotten? Dat staat centraal in deze blog.

Meer recente berichten

Belangen afwegen in de AVG
Verder lezen
Weerbare Digitale Overheid
Verder lezen
Kosten en kansen van ICT in de publieke sector
Verder lezen
Datalekken kosten financieel dienstverleners steeds meer geld
Verder lezen
Hoe ziet de toekomst eruit voor enterprise-encryptie?
Verder lezen
Europees modelcontract data-privacy krijgt update
Verder lezen
Minder privacyklachten en datalekken in 2020
Verder lezen
Nieuwe rol Agentschap Telecom in digitale veiligheid
Verder lezen
Beveiligen kritieke infra moet op identiteitsniveau
Verder lezen
Handreiking voor archiveren van algoritmes gepubliceerd
Verder lezen