Gehackte infrastructuur: een reële dreiging voor onze samenleving

Digitalisering brengt ons vele voordelen, maar het maakt de samenleving ook kwetsbaar door het risico op cybercriminaliteit. Hackers kunnen onze vitale infrastructuur immobiliseren en overnemen, stellen onderzoekers van de Universiteit Twente in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (2019). Dat blijft niet bij een hypothetische situatie. In 2010 saboteerde een cyberwapen het nucleaire programma van Iran en in 2015 werd de controle van een elektriciteitscentrale in Oekraïne overgenomen. Hoe reëel zijn die risico’s in Nederland? En welke stappen moeten worden genomen om onze onmisbare infrastructuur beter te beschermen tegen hacks?

Hoe wordt infrastructuur gehackt?

Een deel van de vitale systemen wordt op afstand bestuurd en is daarom verbonden met het internet. Deze connectie maakt de infrastructuur zeer kwetsbaar; het is daarmee immers voor iedereen toegankelijk via het openbare internet. Hoewel de meeste mensen daar niets mee kunnen (het is namelijk niet gemakkelijk te vinden en bovendien niet zichtbaar welke infrastructuur het precies betreft), vergemakkelijkt dit de infiltratie voor hackers. Uit het rapport van de Universiteit Twente blijkt dat ruim 1000 Nederlandse apparaten door de internetverbinding opgespoord konden worden.

Bij de hack op de energiecentrale Prykarpattya Oblenergo in Oekraïne werd gebruik gemaakt van een zogenaamde APT-aanval. Dit staat voor Advanced Persistent Threat en is erop gericht om malware te installeren door werknemers te targeten. Zo worden er phishing mails gestuurd naar medewerkers met speciale interesses, die van tevoren zijn vastgesteld door de hackers. Nadat de werknemer het bijgevoegde document opent, kunnen de hackers de werknemer bespioneren en zijn bezigheden registreren. Er wordt dan door de aanvallers specifiek gezocht naar wachtwoorden van systeembeheerders en ingenieurs, waarmee het gehele systeem kan worden overgenomen. De succesvolle hack op de energiecentrale in Oekraïne resulteerde in 103 steden zonder elektriciteit en nog eens 186 steden die gedeeltelijk in het donker zaten. Bovendien was de klantenservice van de centrale gehackt en konden de burgers urenlang geen contact opnemen. Later bleek dat het gebruikte programma, BlackEnergy3, van Russische afkomst was, zo rapporteerde CNN.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De BIO en het toepassen van encryptie; wat moet je weten?
Encryptie is een serieus onderdeel geworden binnen veel organisaties. Niet voor niets worden er in BIO eisen benoemd als het gaat om encryptie. Welke eisen zijn dit en wat moet je hier als CISO over weten?
De ingrediënten van een jaarverslag
In gemeenteland komt het jaarverslag er weer aan. Schrijf jij als CISO of FG al een separaat jaarverslag over informatiebeveiliging of privacy? Zeker doen!
Het bijhouden van een verwerkingsregister, hoe doe je dat?
Hoe zorg je er voor dat het bijhouden van het verwerkingsregister op een juiste en consistente wijze gebeurt?

Meer recente berichten

Gebruikersoverleg vertolkt stem van ENSIA-coördinatoren
Verder lezen
Het corona paspoort lijkt onvermijdelijk, maar wat stelt het voor?
Verder lezen
Containerschepen vol data verlaten het land
Verder lezen
Ken je risico’s, verbeter je cyberweerbaarheid
Verder lezen
Snel, slim en privacyvriendelijk gegevens uitwisselen met Ma3tch
Verder lezen
Overheid en bedrijfsleven in gesprek over bredere inzet meerfactorauthenticatie
Verder lezen
Britse overheid noemt end-to-end encryptie onacceptabel risico voor samenleving
Verder lezen
TNO claimt doorbraak in datagebruik en privacy
Verder lezen
Dekker: ‘Bewustwording voorkomt datalekken’
Verder lezen
Gartner belicht acht trends rond security en risk management
Verder lezen