Franse privacywaakhond onderzoekt databescherming app Clubhouse

De Franse privacywaakhond CNIL is een onderzoek begonnen naar Clubhouse vanwege zorgen rondom de privacybescherming van de app. CNIL wil kijken of de app aan de Europese privacywetgeving moet voldoen, ook al heeft het geen Europees kantoor.

De Commission nationale de l’informatique et des libertés zegt dat het een onderzoek is begonnen en de eerste vragen heeft gesteld aan Alpha Exploration, het Amerikaanse moederbedrijf van Clubhouse. Dat gebeurde na een klacht, al is niet bekend van wie die kwam. Het onderzoek draait om de vraag of Clubhouse moet voldoen aan de AVG en of het dat ook doet.

De CNIL concludeerde op basis van de eerste antwoorden al dat het mag handhaven op Clubhouse. Het bedrijf heeft geen kantoor heeft in Europa. Daardoor is het zogenaamde ‘een-loketmechanisme’ uit de AVG niet van toepassing. Onder die regel moet een bedrijf met een Europees kantoor verantwoording afleggen aan de toezichthouder in dat land, maar dat hoeft bij Clubhouse dus niet. CNIL ziet zichzelf daarom bevoegd om het bedrijf te onderzoeken. “Het onderzoek moet bevestigen dat de AVG van toepassing is op het bedrijf en bepalen of deze wordt genegeerd”, schrijft de CNIL. De waakhond zegt dat het maatregelen kan treffen zoals verwerkingen verbieden of boetes uitdelen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De BIO en het toepassen van encryptie; wat moet je weten?
Encryptie is een serieus onderdeel geworden binnen veel organisaties. Niet voor niets worden er in BIO eisen benoemd als het gaat om encryptie. Welke eisen zijn dit en wat moet je hier als CISO over weten?
De ingrediënten van een jaarverslag
In gemeenteland komt het jaarverslag er weer aan. Schrijf jij als CISO of FG al een separaat jaarverslag over informatiebeveiliging of privacy? Zeker doen!
Het bijhouden van een verwerkingsregister, hoe doe je dat?
Hoe zorg je er voor dat het bijhouden van het verwerkingsregister op een juiste en consistente wijze gebeurt?

Meer recente berichten

Gebruikersoverleg vertolkt stem van ENSIA-coördinatoren
Verder lezen
Het corona paspoort lijkt onvermijdelijk, maar wat stelt het voor?
Verder lezen
Containerschepen vol data verlaten het land
Verder lezen
Ken je risico’s, verbeter je cyberweerbaarheid
Verder lezen
Snel, slim en privacyvriendelijk gegevens uitwisselen met Ma3tch
Verder lezen
Overheid en bedrijfsleven in gesprek over bredere inzet meerfactorauthenticatie
Verder lezen
Britse overheid noemt end-to-end encryptie onacceptabel risico voor samenleving
Verder lezen
TNO claimt doorbraak in datagebruik en privacy
Verder lezen
Dekker: ‘Bewustwording voorkomt datalekken’
Verder lezen
Gartner belicht acht trends rond security en risk management
Verder lezen