Gezichtsherkenning is een krachtig hulpmiddel dat bijvoorbeeld al door de politie wordt toegepast bij het identificeren van verdachten. In potentie kan het ook helpen om in publieke ruimtes de veiligheid te verbeteren, bijvoorbeeld door gevaarlijke personen tijdig te herkennen.
Omdat je verdachte personen en anderen in dezelfde ruimte natuurlijk niet vooraf om toestemming kunt vragen, heeft dit uiteraard gevolgen voor de privacy. En wordt het daarom niet altijd als wenselijk ervaren.
NIET-COÖPERATIEVE GEZICHTSHERKENNING
Gezichtsherkenning zonder medewerking van de betreffende personen noemen we niet-coöperatieve gezichtsherkenning. De beslissing om deze technologie in te zetten voor dit soort niet-coöperatieve toepassingen moet dus zorgvuldig worden afgewogen.
TNO heeft in opdracht van de Johan Cruyff Arena, de Gemeente Amsterdam en de politie onderzoek gedaan naar dit fenomeen. De uitdaging voor TNO was om manieren en technieken te ontwikkelen die het enerzijds voor veiligheidsorganisaties mogelijk maken om gezichtsherkenning uit te voeren, met anderzijds zo veel mogelijk bescherming van de privacy van de personen die door de camera’s worden geobserveerd.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.