Ziekenhuizen en gemeenten blijven populaire ransomware-doelwitten

Ransomware is nu wereldwijd de meest lucratieve vorm van cybercriminaliteit. Volgens Cyberveilig Nederland en het Nederlands Cyber Security Centrum (NCSC) gaat het in het merendeel van de Nederlandse cyberincidenten dan ook om ransomware. De uitbetaalde bedragen lopen inmiddels geregeld in de miljoenen.

De ontwikkeling van ransomware-aanvallen is nog niet afgelopen’, schrijft Cyberveilig Nederland, de belangenvereniging van de cybersecuritysector. ‘Momenteel is er bij de aanvallers bijvoorbeeld toenemende aandacht voor supply chain aanvallen, met name via IT-leveranciers.’ Bij deze aanvallen kunnen partijen in de keten het slachtoffer worden. Het Europese agentschap voor cybersecurity ENISA waarschuwde onlangs dat dit soort aanvallen toeneemt.

Populaire sectoren

Er lijkt sprake te zijn van trends in de doelwitten. De opbrengst moet natuurlijk hoog zijn, maar er zijn groeperingen die zich beroepen op een ethische code en bepaalde sectoren vermijden. Sectoren als ziekenhuizen en gemeenten blijven desondanks een gewild aanvalsdoel en volgens sommigen zijn binnenkort de hightech tuin- en landbouw aan de beurt. Momenteel loopt er in Nederland een project om de Friese agrarische sector digitaal weerbaarder te maken.

De snelle toename van de hoeveelheid ransomware-aanvallen is mede mogelijk dankzij het fenomeen ‘Ransomware as a Service’ (RaaS). Verschillende personen, groepen of organisaties zorgen voor de verschillende fasen in het proces: de toegang, de aanval, de versleuteling, de onderhandeling, het beheer en de slachtoffer-ondersteuning. ‘Er is vaak sprake van een keten van goed gerunde criminele bedrijven.’  

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.
Waar gaat de Wet digitale overheid over?
Vorig jaar is het wetsvoorstel voor de Wet digitale overheid (Wdo) aangenomen door de Tweede Kamer. Maar waar gaat deze wet nu precies over? Wanneer gaat de wet (pas) van kracht en wat betekent dit voor jouw gemeentelijke organisatie?
Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?

Meer recente berichten

Uitfasering uitgifte publiek vertrouwde webcertificaten PKIoverheid
Verder lezen
Ollongren: Gemeenten onvoldoende bewust van AVG
Verder lezen
Gepubliceerd: Werkdocument Audit Wet politiegegevens voor gemeenten
Verder lezen
Cyberaanvallen kunnen leiden tot een grote ramp
Verder lezen
Dit is wat er met je privégegevens kan gebeuren na een datalek
Verder lezen
Joost de Jong, wethouder Eindhoven: Security is kerntaak
Verder lezen
Investeer in cybersecurity, niet eenmalig maar blijvend
Verder lezen
Zorgverzekeraar CZ verandert werkwijze na onderzoek privacy-autoriteit
Verder lezen
Handreiking Wgs in samenwerking met de AP
Verder lezen
Audio blog: De succesfactoren voor een goede implementatie van informatiebeveiliging
Verder lezen