Nederlanders willen wel een Ministerie van Digitale Zaken

Nederlanders hebben een sterke voorkeur voor een Ministerie van Digitale Zaken: 39% wil dat een digitale bewindspersoon wordt toegevoegd aan het kabinet, terwijl 23% van mening is dat dit niet nodig is. Dit blijkt uit onderzoek van Honeypot, uitgevoerd door PanelWizard Direct. Bovendien vindt meer dan de helft van de Nederlanders (51%) dat er te weinig aandacht is voor digitale vraagstukken in de Nederlandse politiek en stelt 63% dat politici hun digitale kennis en vaardigheden moeten vergroten.

Een Ministerie van Digitale Zaken zou zich onder meer overkoepelend moeten bezighouden met de rol van digitalisering en technologie bij uiteenlopende beleidsvraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, zorg en klimaat.

Digitale bescherming burger heeft topprioriteit

Als topprioriteit voor een Ministerie van Digitale Zaken zegt 62% dat het beschermen van de burger, bijvoorbeeld op het gebied van cyberveiligheid, privacy of ethische vraagstukken, het voornaamste aandachtspunt is. 17% wil graag  aandacht voor een effici├źntere digitale overheid, terwijl het zorgdragen aan digitale vaardigheden van burgers door 7% wordt genoemd als belangrijkste aandachtspunt.

Inperken macht tech-ondernemingen

Nederlanders vinden, met of zonder Minister voor Digitale Zaken, dat de overheid aandacht moet geven aan het inperken van de macht van grote technologiebedrijven (53%). Daarnaast vindt een derde (32%) dat de overheid technologiebanen toegankelijker moet maken voor een bredere doelgroep. En zegt 27 procent dat de overheid moet zorgen voor toegang tot internet voor iedereen.

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Risicomanagement en bewustwording; lege containers?
Risicomanagement en bewustwording, we vinden het allemaal belangrijk. Mooie woorden die wijs en logisch klinken. Alleen in de praktijk blijft het vaak bij woorden. Waarom?
Is jouw gegevensverwerking rechtmatig?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, eist de AVG dat je eerst moet nagaan of de verwerking rechtmatig is. Is dit niet het geval? Dan mogen er geen persoonsgegevens worden verwerkt. Maar hoe weet je of jouw gegevensverwerking rechtmatig is?
Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.

Meer recente berichten

Standpunt Raad van de EU over data governance act
Verder lezen
Vier voordelen van cloudneutrale toegangsbeveiliging
Verder lezen
PKIoverheid certificaten vervangen: waarom en hoe?
Verder lezen
Podcastserie Privacy in de praktijk
Verder lezen
Hints en tips bij de implementatie van de ISO27701
Verder lezen
Informatiebeveiliging hoog op de agenda van het CBS
Verder lezen
Platform voor veilig delen medische data in de maak
Verder lezen
Experts rekenen op miljoenenschade VDL: Alle schijn van afpersing
Verder lezen
Accountantskantoren moeten nog flink aan de slag met de AVG
Verder lezen
Nederland gaat samen met andere landen ransomware te lijf
Verder lezen