Privacy in het sociaal domein

Gemeenten werken in het sociaal domein veel met privacygevoelige informatie van inwoners. Natuurlijk gaat u zorgvuldig om met het verzamelen, delen en bewaren van gegevens. Maar u kunt ook te voorzichtig zijn.

Volgens functionaris gegevensbescherming Erwin van Vuuren, aan Stimulansz verbonden privacy-expert, schieten gemeenten vaak onnodig in de kramp. Dat kan anders. Dit zijn in 2022 de 5 belangrijkste privacy-uitdagingen in het sociaal domein:

1. Maak je klaar voor de Wet politiegegevens (Wpg)

Sinds 2019 geldt de Wet politiegegevens (Wpg). Ook gemeenten hebben hiermee te maken. Want buitengewoon opsporingsambtenaren (boa s) doen onderzoek naar fraudes in het sociaal domein. Zulke stafbare feiten vallen onder de Wpg. Deze wet stelt specifieke eisen aan het delen en bewaren van informatie. Deze eisen gaan niet alleen over de processen, maar ook over de IT-systemen.

In 2022 moeten alle gemeenten het technisch en organisatorisch op orde maken. Ze moeten boa s trainen, processen aanpassen en ICT-systemen aanpassen. Bij ICT moet je onder meer denken aan autorisaties (wie heeft toegang tot welke informatie), bewaartermijnen en categorieen van betrokkenen (verdachte, getuige, slachtoffer).

In de baseline informatiebeveiliging (bio) staat aan welke normen je als gemeente moet voldoen. In 2022 moeten gemeenten een externe audit laten uitvoeren. De auditer moet zijn aangesloten bij de Norea, de beroepsgroep van IT-auditers. Het auditverslag moet uiterlijk op 31 december 2022 bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) liggen. Ik adviseer gemeenten niet te lang wachten, want de auditers krijgen een druk jaar. Vooral omdat de Wpg ook raakt aan andere sectoren. Heeft een gemeente het niet goed op orde? Dan kan de AP een waarschuwing geven of bestuurlijke maatregelen nemen.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen