Ransomware zorgt voor verschuiving aandacht

Ransomwareaanvallen gebeuren steeds meer en zijn steeds ernstiger. Dat zorgt bij gemeenten voor meer focus op de bedrijfscontinuiteit.

Ransomwareaanvallen gebeuren steeds meer en zijn steeds ernstiger. Dat zorgt bij gemeenten voor meer focus op de bedrijfscontinuiteit, constateert de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) in het jaaroverzicht. Ook in 2021 kwamen de meeste beveiligingsincidenten door phishing, configuratiefouten en de exploitatie van kwetsbaarheden. Twee samenwerkingsverbanden werden getroffen door ernstige ransomwareaanvallen en voor het eerst gaf de IBD een dringend advies om zo snel mogelijk tweefactorauthenticatie in te schakelen.

Grote potentiele schade

De IBD ontving afgelopen jaar 2.487 meldingen over informatiebeveiliging, 542 aanvragen over privacy en registreerde 276 incidenten met een vraag over hulp, privacy of coordinatie. Het team met specialisten verstuurde 1.846 kwetsbaarheidsmeldingen waarvan 90 met een hoge kans op misbruik en een grote potentiele schade.

Log4j

Apache Log4j was natuurlijk een van de belangrijkste thema s. Twee van de vijf keren dat de IBD afgelopen jaar de SMS waarschuwing inzette waren voor deze kwetsbaarheid die waarschijnlijk nog lang voor problemen zal blijven zorgen. De organisatie stond gemeenten onder andere bij door het versturen van dagelijkse updates, het samenstellen van een centraal leveranciersbeeld en het scannen van 180 gemeenten op de Log4J kwetsbaarheid.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen