BZK: gemeenten moeten zelf bepalen hoe ze met algoritmes omgaan

Het naleven van regels over algoritmes is de verantwoordelijkheid van gemeenten, en niet van het Rijk. Dat antwoordt minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Bruins Slot op Kamervragen. Staatssecretaris digitalisering Van Huffelen werkt wel aan beter toezicht op algoritmes door overheden.

Aanleiding voor de Kamervragen door SP-er Renske Leijten was onderzoek door de Rekenkamer Rotterdam. De rekenkamer analyseerde de inzet van algoritmes door de gemeente om uitkeringsfraude op te sporen. Rotterdam kende via een algoritme jarenlang wijkgerichte risicoscores toe. Daarbij keek de gemeente naar geslacht, taal, psychische en financiele problemen.

De Rekenkamer Rotterdam waarschuwde dat het algoritme mogelijk oneerlijk functioneert. Ethische risico s zijn aan de voorkant onvoldoende meegenomen. Onder andere de keus om de Nederlandse taalvaardigheid mee te nemen wees op vooringenomenheid, schreef de Rekenkamer.

SP-Kamerlid Leijten stelde ook Kamervragen over het algemene gebruik van algoritmes door lokale overheden. Minister Bruins Slot schrijft daarover dat het niet de taak van BZK is om positie te nemen in hoe en of algoritmes door overheden worden ingezet. Het is belangrijk dat overheden zich aan de regels houden, ook als zij algoritmen inzetten bij het uitoefenen van hun taken, aldus de minister.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen