Datalek bij PwC: gegevens van onbekend aantal zorgorganisaties op straat

Privacygevoelige gegevens van een onbekend aantal huisartsen en andere zorgorganisaties zijn gelekt na een fout van een accountant van PricewaterhouseCoopers, PwC. Elf dagen lang konden onbevoegden de gegevens, waaronder namen, adressen, bankrekening en btw nummers, buitmaken voor PwC de fout opmerkte en het lek dichtte. Nog niet alle slachtoffers zijn hierover geinformeerd.

Begin deze week kreeg een aantal huisartspraktijken, van wie de gegevens in de gelekte database stonden, bericht van PwC over het incident. De gegevens zijn afkomstig van de Vereniging van Zorgaanbieders Voor Zorgcommunicatie (VZVZ). Die organisatie is verantwoordelijk voor het Landelijk Schakelpunt (LSP), dat uitwisseling van medische gegevens tussen zorgorganisaties faciliteert. PwC kreeg de gegevens van aangesloten organisaties versleuteld toegestuurd om de jaarrekening te controleren. Tussen 25 februari en 8 maart zijn die gegevens op de website van PwC toegankelijk geweest voor onbevoegden.

Menselijke fout

De situatie ontstond door een foutieve instelling als gevolg van menselijk handelen, zegt Thomas Galestien, woordvoerder bij PwC. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt en helaas is dat hier ook gebeurd. Volgens Galestien heeft PwC direct actie ondernemen toen de situatie aan het licht kwam. We hebben meteen alles dicht gezet, security-maatregelen genomen en de situatie in kaart gebracht.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de gemeenteraad bij informatiebeveiliging en privacy
De gemeenteraad heeft een belangrijke rol om er op toe te zien dat informatiebeveiliging en privacybescherming goed wordt geborgd binnen de gemeentelijke organisatie. In deze blog lees je wat die rol inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog

Meer recente berichten

Kaag: digitale euro moet anoniemer zijn dan huidige digitale valuta
Verder lezen
Aandacht van cybercriminelen verschuift naar mkb
Verder lezen
Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen