Datalek bij PwC: gegevens van onbekend aantal zorgorganisaties op straat

Privacygevoelige gegevens van een onbekend aantal huisartsen en andere zorgorganisaties zijn gelekt na een fout van een accountant van PricewaterhouseCoopers, PwC. Elf dagen lang konden onbevoegden de gegevens, waaronder namen, adressen, bankrekening en btw nummers, buitmaken voor PwC de fout opmerkte en het lek dichtte. Nog niet alle slachtoffers zijn hierover geinformeerd.

Begin deze week kreeg een aantal huisartspraktijken, van wie de gegevens in de gelekte database stonden, bericht van PwC over het incident. De gegevens zijn afkomstig van de Vereniging van Zorgaanbieders Voor Zorgcommunicatie (VZVZ). Die organisatie is verantwoordelijk voor het Landelijk Schakelpunt (LSP), dat uitwisseling van medische gegevens tussen zorgorganisaties faciliteert. PwC kreeg de gegevens van aangesloten organisaties versleuteld toegestuurd om de jaarrekening te controleren. Tussen 25 februari en 8 maart zijn die gegevens op de website van PwC toegankelijk geweest voor onbevoegden.

Menselijke fout

De situatie ontstond door een foutieve instelling als gevolg van menselijk handelen, zegt Thomas Galestien, woordvoerder bij PwC. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt en helaas is dat hier ook gebeurd. Volgens Galestien heeft PwC direct actie ondernemen toen de situatie aan het licht kwam. We hebben meteen alles dicht gezet, security-maatregelen genomen en de situatie in kaart gebracht.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen