Hoe bereiden we ons voor op de cyberdreigingen van de toekomst?

Niemand kijkt meer op van nieuws over gegijzelde bedrijfssystemen of cyberaanvallen uit het buitenland. Kwaadwillende hackers vormen een steeds grotere bedreiging voor de veiligheid van landen, bedrijven en burgers. Welke digitale gevaren liggen er op de loer voor Nederland en hoe wapenen we ons daartegen?

Een groot deel van ons leven speelt zich online af. Alles kan tegenwoordig digitaal, van studeren en werken tot bankieren, tv-kijken en daten. De digitalisering maakt het leven makkelijker, maar brengt ook risico s met zich mee. Hackers worden steeds slimmer en datzelfde geldt voor de technieken die zij gebruiken.

Om ons te beschermen tegen kwaadwillende hackers werkt TNO met verschillende partners aan de digitale frontlinie. De onderzoeksorganisatie ontwikkelt concrete oplossingen voor acute bedreigingen, maar houdt ook rekening met toekomstige gevaren. Denk aan hackers die de openbare orde willen verstoren of kunstmatige intelligentie (AI) inzetten als cyberwapen.

Kunstmatige intelligentie is overal

Kunstmatige intelligentie kan op heel veel manieren worden ingezet. Zelfrijdende auto s en smartphonecamera s maken gebruik van AI, maar slimme wasmachines en windmolens net zo goed. De keerzijde van deze handige toepassingen is dat hackers kunstmatige intelligentie ook kunnen gebruiken om cyberaanvallen te automatiseren en verfijnen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Informatiemanagement op school, het belang van informatiebeveiliging en privacy
Verder lezen
Ransomware en malware steeds meer gebruikt in aanloop naar fysieke oorlog
Verder lezen
Handreiking AT helpt bij voorbereiding op telecom of IT uitval
Verder lezen
Geen camera s in Park16hoven, D66: privacy, privacy, privacy
Verder lezen
AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen