Skip to main content

Hoe bereiden we ons voor op de cyberdreigingen van de toekomst?

Niemand kijkt meer op van nieuws over gegijzelde bedrijfssystemen of cyberaanvallen uit het buitenland. Kwaadwillende hackers vormen een steeds grotere bedreiging voor de veiligheid van landen, bedrijven en burgers. Welke digitale gevaren liggen er op de loer voor Nederland en hoe wapenen we ons daartegen?

Een groot deel van ons leven speelt zich online af. Alles kan tegenwoordig digitaal, van studeren en werken tot bankieren, tv-kijken en daten. De digitalisering maakt het leven makkelijker, maar brengt ook risico s met zich mee. Hackers worden steeds slimmer en datzelfde geldt voor de technieken die zij gebruiken.

Om ons te beschermen tegen kwaadwillende hackers werkt TNO met verschillende partners aan de digitale frontlinie. De onderzoeksorganisatie ontwikkelt concrete oplossingen voor acute bedreigingen, maar houdt ook rekening met toekomstige gevaren. Denk aan hackers die de openbare orde willen verstoren of kunstmatige intelligentie (AI) inzetten als cyberwapen.

Kunstmatige intelligentie is overal

Kunstmatige intelligentie kan op heel veel manieren worden ingezet. Zelfrijdende auto s en smartphonecamera s maken gebruik van AI, maar slimme wasmachines en windmolens net zo goed. De keerzijde van deze handige toepassingen is dat hackers kunstmatige intelligentie ook kunnen gebruiken om cyberaanvallen te automatiseren en verfijnen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen