Skip to main content

Hoe bereiden we ons voor op de cyberdreigingen van de toekomst?

Niemand kijkt meer op van nieuws over gegijzelde bedrijfssystemen of cyberaanvallen uit het buitenland. Kwaadwillende hackers vormen een steeds grotere bedreiging voor de veiligheid van landen, bedrijven en burgers. Welke digitale gevaren liggen er op de loer voor Nederland en hoe wapenen we ons daartegen?

Een groot deel van ons leven speelt zich online af. Alles kan tegenwoordig digitaal, van studeren en werken tot bankieren, tv-kijken en daten. De digitalisering maakt het leven makkelijker, maar brengt ook risico s met zich mee. Hackers worden steeds slimmer en datzelfde geldt voor de technieken die zij gebruiken.

Om ons te beschermen tegen kwaadwillende hackers werkt TNO met verschillende partners aan de digitale frontlinie. De onderzoeksorganisatie ontwikkelt concrete oplossingen voor acute bedreigingen, maar houdt ook rekening met toekomstige gevaren. Denk aan hackers die de openbare orde willen verstoren of kunstmatige intelligentie (AI) inzetten als cyberwapen.

Kunstmatige intelligentie is overal

Kunstmatige intelligentie kan op heel veel manieren worden ingezet. Zelfrijdende auto s en smartphonecamera s maken gebruik van AI, maar slimme wasmachines en windmolens net zo goed. De keerzijde van deze handige toepassingen is dat hackers kunstmatige intelligentie ook kunnen gebruiken om cyberaanvallen te automatiseren en verfijnen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Slimme camera s schudden retail op
Verder lezen
Vijf stappen om je bedrijf te wapenen tegen opkomende cybercrime met AI
Verder lezen
Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen