Hoe bereiden we ons voor op de cyberdreigingen van de toekomst?

Niemand kijkt meer op van nieuws over gegijzelde bedrijfssystemen of cyberaanvallen uit het buitenland. Kwaadwillende hackers vormen een steeds grotere bedreiging voor de veiligheid van landen, bedrijven en burgers. Welke digitale gevaren liggen er op de loer voor Nederland en hoe wapenen we ons daartegen?

Een groot deel van ons leven speelt zich online af. Alles kan tegenwoordig digitaal, van studeren en werken tot bankieren, tv-kijken en daten. De digitalisering maakt het leven makkelijker, maar brengt ook risico s met zich mee. Hackers worden steeds slimmer en datzelfde geldt voor de technieken die zij gebruiken.

Om ons te beschermen tegen kwaadwillende hackers werkt TNO met verschillende partners aan de digitale frontlinie. De onderzoeksorganisatie ontwikkelt concrete oplossingen voor acute bedreigingen, maar houdt ook rekening met toekomstige gevaren. Denk aan hackers die de openbare orde willen verstoren of kunstmatige intelligentie (AI) inzetten als cyberwapen.

Kunstmatige intelligentie is overal

Kunstmatige intelligentie kan op heel veel manieren worden ingezet. Zelfrijdende auto s en smartphonecamera s maken gebruik van AI, maar slimme wasmachines en windmolens net zo goed. De keerzijde van deze handige toepassingen is dat hackers kunstmatige intelligentie ook kunnen gebruiken om cyberaanvallen te automatiseren en verfijnen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?

Meer recente berichten

Datahonger Chinese overheid groter dan gedacht
Verder lezen
Zwak beleid veroorzaakt cyberaanval op gemeente Buren
Verder lezen
Aanpak digitale veiligheid Gelderse gemeenten gelanceerd
Verder lezen
NSO Group: Ten minste vijf Europese landen gebruiken Pegasus
Verder lezen
Microsoft stopt met gezichtsherkenningsanalyse wegens privacyzorgen
Verder lezen
CISO Rijk Aart Jochem: Sturen op informatiebeveiliging
Verder lezen
NCSC geeft tips over response bij ransomware aanval
Verder lezen
Twee derde Nederlanders vreest inperking privacy met invoering EU wallet
Verder lezen
Noordenvelders geven meer prioriteit aan privacy
Verder lezen
Gemeenten: groot verschil tussen fysieke en digitale veiligheid
Verder lezen