Skip to main content

IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware

ICT bedrijf PS Logic uit Berkel en Rodenrijs is niet aansprakelijk voor de gevolgen van de ransomware aanval die Stichting Zabawas vorig jaar trof. De advocaat van de stichting vond het zinloos om een deskundigenonderzoek te laten uitvoeren, omdat zijn client niet langer werkt met de toenmalige ICT omgeving. Zodoende kan de rechter niet vaststellen of het PS Logic tekort is geschoten in deze zaak.

Dat blijkt uit het definitieve vonnis van de rechtbank in Rotterdam.

Alleen oude back-up beschikbaar

Stichting Zabawas sloot in 2013 een all-inclusive ICT-beheer contract af met PS Logic. Daarin was afgesproken dat het ICT-bedrijf zich zou inzetten voor proactief beheren, onderhouden en bewaken van de ICT-infrastructuur, 24/7 monitoring van service, back-ups en netwerk, eventuele herinstallatie van werkplekken, netwerken, servers en printers. De werkovereenkomst betrof vier computers, een server en een printer. Voor deze diensten betaalde de stichting maandelijks een bedrag van 130 euro (exclusief BTW).

In april 2018 werd een van de systemen van Zabawas geinfecteerd met ransomware: gijzelsoftware waarmee hackers alle digitale bestanden als het ware achter slot en grendel plaatsen. Door de besmetting kwam de bedrijfsvoering tijdelijk stil te liggen. Bij de herstelwerkzaamheden bleek dat er enkel een back-up van juli 2017 beschikbaar was. De stichting was zodoende veel data kwijt.

Kwetsbaarheden komen voort uit beginnersfouten

Na het voorval liet de stichting haar ICT-omgeving onderzoeken. Beveiligingsspecialisten van Baaten Security concludeerde dat er veel beginnersfouten waren gemaakt. Verschillende kwetsbaarheden (afwijkingen van de norm) komen voort uit beginnersfouten, slordigheid, en onverstandige inrichtingskeuzes die een normaal en redelijk handelend ICT-leverancier (groot of klein) ondanks ontbrekende beveiligingsafspraken niet mag maken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen
Privacyorganisaties bezorgd over nasleep AI videobewaking bij Olympische Spelen
Verder lezen
AP: meer waarborgen nodig om doxing tegen te gaan
Verder lezen
Hoe bereid je je voor op mogelijke digitale ontwrichting?
Verder lezen
Wen er maar aan, zei de minister
Verder lezen
Gemeente gooit persoonsgegevens van 23.000 Bosschenaren op straat
Verder lezen
Hebben eerdere sancties die EU oplegde aan techbedrijven al enig resultaat gehad? En andere vragen beantwoord
Verder lezen
Veel zorginstellingen hebben last van DDoS ransomware aanvallen
Verder lezen
Vijf acties waarmee organisaties het risico op een cyberincident verkleinen
Verder lezen
Kabinet en justitie happig op gebruik commerciele dna databanken als opsporingsmethode: Roept vragen op over privacy
Verder lezen