Welke rol speelt AI in cyberbeveiliging?

Zal AI het dreigingslandschap snel onherroepelijk veranderen? Dat niet meteen, maar de technologie speelt wel een cruciale rol voor organisaties die het hoofd willen bieden aan de aanzwellende tsunami aan klassieke bedreigingen. Het is aan AI om ervoor te zorgen dat de arme IT specialist niet verzuipt.

De manier waarop we tien jaar aan een stuk beveiliging hebben geimplementeerd, is niet langer houdbaar. Dat stelt Patrick Commers, evangelist bij Fortinet in Belgie, vast. Er is een spanningsveld ontstaan tussen de bedreigingen en de bescherming, met dank aan nieuwe technologieen en snelle digitale transformatie. Samengevat is het aanvalsoppervlak veel groter. Er zijn veel meer entry points.

Vals gevoel van veiligheid

Dat is intussen een gegeven, maar dat maakt het niet minder vervelend. Jarenlang was de norm voor beveiliging een best of breed-aanpak, waarbij bedrijven voor ieder probleem de meest geschikte oplossing kozen. Dat heeft voor een groot probleem gezorgd. Commers: Vandaag heeft een organisatie al snel dertig tot veertig point solutions. Bedrijven pompen veel geld in bescherming maar kopen vooral een vals gevoel van veiligheid. Ze zien al hun oplossingen en denken dat ze beveiligd zijn.

Vandaag werkt die aanpak niet meer. Met al die verschillende oplossingen is het niet verwonderlijk dat het gemiddeld zo n 221 dagen duurt voordat een organisatie doorheeft dat ze gehackt is. Volgens Commers genereren alle afzonderlijke oplossingen zoveel logs en alerts, verspreid over zoveel dashboards, dat je van een redelijk mens niet kan verwachten dat die alles kan opvolgen. Je kan je niet beschermen tegen een bedreiging die je niet ziet. Een alternatief dringt zich op.

Lemmingen

Een SIEM is volgens velen de magische oplossing, weet Commers. SIEM, kort voor Security Information and Event Management, is een oplossing die alle data gegenereerd door de (afzonderlijke) point solutions samenvoegt. Dat kan werken bij grote en mature organisaties met een goed bemande SOC, denkt Commers, maar voor kleinere organisaties is het dashboard van de SIEM als een kerstboom die begint te flikkeren. Als de ramen open konden, sprong het IT team dat ermee geconfronteerd wordt als lemmingen uit het raam.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Help! Een dataclassificatie, DPIA en een BIA?!
Vanuit de AVG en BIO zijn er diverse (verplichte) maatregelen waarmee je als gemeente in kaart brengt wat je relevante systemen zijn en/of data is en waar de risico’s liggen met betrekking tot het gebruik ervan, zoals een dataclassificatie, DPIA en BIA. Maar wat is de onderlinge samenhang en hoe kan je profijt hebben als je een van deze onderdelen al gedaan hebt?
Verantwoordelijkheden van de proceseigenaar binnen de BIO
Informatiebeveiliging is binnen de BIO een verantwoordelijkheid van de proceseigenaar. Maar waar ben je dan precies verantwoordelijk voor en wat houdt die verantwoordelijkheid in
De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.

Meer recente berichten

Privacylaksheid Big Tech is kans voor Europa
Verder lezen
GroenLinks kritisch op cameratoezicht parkeergarage Dronten
Verder lezen
Politie gebruikt niet goedgekeurde commerciele hacksoftware
Verder lezen
IT professionals voorstander van verplichte basisbeveiliging
Verder lezen
Privacyfunctionarissen pessimistischer over gedragsverandering
Verder lezen
Hoogleraar: Herbezinning openbare registers noodzakelijk
Verder lezen
Verhaal achter cyberaanval op Hoppenbrouwers Techniek te lezen in boek Hack
Verder lezen
Nationale cybersecurity organisaties gaan krachten bundelen
Verder lezen
Privacy activist noyb maakt jacht op websites met illegale cookie banners
Verder lezen
Protesterende Google werknemer Ariel Koren: Ik kon niet blijven zwijgen
Verder lezen