Welke rol speelt AI in cyberbeveiliging?

Zal AI het dreigingslandschap snel onherroepelijk veranderen? Dat niet meteen, maar de technologie speelt wel een cruciale rol voor organisaties die het hoofd willen bieden aan de aanzwellende tsunami aan klassieke bedreigingen. Het is aan AI om ervoor te zorgen dat de arme IT specialist niet verzuipt.

De manier waarop we tien jaar aan een stuk beveiliging hebben geimplementeerd, is niet langer houdbaar. Dat stelt Patrick Commers, evangelist bij Fortinet in Belgie, vast. Er is een spanningsveld ontstaan tussen de bedreigingen en de bescherming, met dank aan nieuwe technologieen en snelle digitale transformatie. Samengevat is het aanvalsoppervlak veel groter. Er zijn veel meer entry points.

Vals gevoel van veiligheid

Dat is intussen een gegeven, maar dat maakt het niet minder vervelend. Jarenlang was de norm voor beveiliging een best of breed-aanpak, waarbij bedrijven voor ieder probleem de meest geschikte oplossing kozen. Dat heeft voor een groot probleem gezorgd. Commers: Vandaag heeft een organisatie al snel dertig tot veertig point solutions. Bedrijven pompen veel geld in bescherming maar kopen vooral een vals gevoel van veiligheid. Ze zien al hun oplossingen en denken dat ze beveiligd zijn.

Vandaag werkt die aanpak niet meer. Met al die verschillende oplossingen is het niet verwonderlijk dat het gemiddeld zo n 221 dagen duurt voordat een organisatie doorheeft dat ze gehackt is. Volgens Commers genereren alle afzonderlijke oplossingen zoveel logs en alerts, verspreid over zoveel dashboards, dat je van een redelijk mens niet kan verwachten dat die alles kan opvolgen. Je kan je niet beschermen tegen een bedreiging die je niet ziet. Een alternatief dringt zich op.

Lemmingen

Een SIEM is volgens velen de magische oplossing, weet Commers. SIEM, kort voor Security Information and Event Management, is een oplossing die alle data gegenereerd door de (afzonderlijke) point solutions samenvoegt. Dat kan werken bij grote en mature organisaties met een goed bemande SOC, denkt Commers, maar voor kleinere organisaties is het dashboard van de SIEM als een kerstboom die begint te flikkeren. Als de ramen open konden, sprong het IT team dat ermee geconfronteerd wordt als lemmingen uit het raam.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Onduidelijkheid over Google Analytics duurt voort: Complexe zaak
Verder lezen
Cisco legt pijnlijk probleem bloot door lekken in oudere routers te negeren
Verder lezen
Wat betekent NIS2 voor Nederlandse organisaties?
Verder lezen
Ministers van Financien EU: Digitale Euro moet privacy beschermen
Verder lezen
EC komt deze zomer met wetsvoorstel digitale euro
Verder lezen
Politiek wil mkb keurmerk voor cyber security leveranciers
Verder lezen
Kritiek op niet naleven securityregels overheidswebsites: geen rocketscience
Verder lezen
AP wordt landelijk coordinator algoritmetoezicht
Verder lezen
Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen