Skip to main content

Aandacht Hof van Twente voor informatieveiligheid verslapt

De aandacht van Hof van Twente voor informatieveiligheid verslapt enigszins. Dat merkt de lokale rekenkamer die in een onderzoek terugblikt op de geruchtmakende hack van eind 2020. Volgens de rekenkamer is de gemeenteraad te passief en ontbrak het bij de organisatie aan kennis en financiering.

Geringe aandacht

Hof van Twente ondervond door de hack aan den lijve dat ict en informatieveiligheid op de politieke agenda moeten staan en hoe groot de gevolgen van fouten kunnen zijn. De indruk bestaat dat de gemeente veel werk heeft verzet na de hack, schrijft de rekenkamer, maar dat de aandacht enigszins verslapt. Sinds de zomer van 2021 is namelijk geringe aandacht geweest vanuit de raad voor informatiebeveiliging en slechts twee partijen besteedden er aandacht aan in hun verkiezingsprogramma s.

De rekenkamer is in bredere zin kritisch op de rol van de raad als het gaat om informatieveiligheid: In de samenwerking tussen college en raad is het college leidend en initierend. De raad neemt weinig regie en laat zich leiden.

Signalen niet opgemerkt

Toen de criminele hackers eind 2020 binnendrongen, bleek er bij de gemeente een groot verschil tussen de bestuurlijke werkelijkheid en de dagelijkse praktijk, valt te lezen in het eindrapport De perfecte storm. In de verantwoordingsrapportages leek de gemeente in control te zijn, maar onderdelen van het informatiebeveiligingsbeleid waren nog in ontwikkeling en sommige onderdelen werden in de praktijk niet consequent uitgevoerd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen
TNO en NCSC waarschuwen voor effectieve cyberaanvallen via LLM s
Verder lezen