Aandacht Hof van Twente voor informatieveiligheid verslapt

De aandacht van Hof van Twente voor informatieveiligheid verslapt enigszins. Dat merkt de lokale rekenkamer die in een onderzoek terugblikt op de geruchtmakende hack van eind 2020. Volgens de rekenkamer is de gemeenteraad te passief en ontbrak het bij de organisatie aan kennis en financiering.

Geringe aandacht

Hof van Twente ondervond door de hack aan den lijve dat ict en informatieveiligheid op de politieke agenda moeten staan en hoe groot de gevolgen van fouten kunnen zijn. De indruk bestaat dat de gemeente veel werk heeft verzet na de hack, schrijft de rekenkamer, maar dat de aandacht enigszins verslapt. Sinds de zomer van 2021 is namelijk geringe aandacht geweest vanuit de raad voor informatiebeveiliging en slechts twee partijen besteedden er aandacht aan in hun verkiezingsprogramma s.

De rekenkamer is in bredere zin kritisch op de rol van de raad als het gaat om informatieveiligheid: In de samenwerking tussen college en raad is het college leidend en initierend. De raad neemt weinig regie en laat zich leiden.

Signalen niet opgemerkt

Toen de criminele hackers eind 2020 binnendrongen, bleek er bij de gemeente een groot verschil tussen de bestuurlijke werkelijkheid en de dagelijkse praktijk, valt te lezen in het eindrapport De perfecte storm. In de verantwoordingsrapportages leek de gemeente in control te zijn, maar onderdelen van het informatiebeveiligingsbeleid waren nog in ontwikkeling en sommige onderdelen werden in de praktijk niet consequent uitgevoerd.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen