Bert Hubert, lid van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden, TIB, heeft begin vorige maand zijn ontslag ingediend bij premier Mark Rutte. Hubert was het niet eens met een wetsvoorstel dat de inlichtingendiensten AIVD en MIVD vergaande bevoegdheden geeft bij onderzoek naar landen met een offensief cyberprogramma.
De reden voor het opzeggen van zijn lidmaatschap is dat Hubert zich niet kan vinden in het wetsvoorstel Tijdelijke wet, waarbij de twee inlichtingendiensten hun onderzoeken bij de TIB op een andere manier moeten gaan toetsen. De goedkeuring van het wetvoorstel door de Raad van State gaf de doorslag voor zijn vertrek.
Met het wetsvoorstel wil het kabinet de AIVD en de MIVD in staat stellen om kabelverkeer te onderscheppen zonder dat de TIB daarvoor toestemming verleent. Hierbij is er geen sprake meer van voortijdig toezicht, zoals nu de gewoonte is, maar van realtime toezicht. Met deze vorm van toezicht denken de inlichtingendiensten sneller en effectiever te kunnen inspelen op cyberdreigingen uit landen als Rusland en China.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?