Skip to main content

Verhoog uw digitale weerbaarheid

Uit het nieuwe tweejaarlijkse Dreigingsbeeld van de Informatiebeveiligingsdienst, IBD, van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, VNG, blijkt dat de digitale weerbaarheid bij gemeenten achterblijft. Op 15 november aanstaande organiseert Microsoft een webinar over drie belangrijke maatregelen.

Het aantal cyberaanvallen op Nederlandse gemeenten is het afgelopen jaar sterk toegenomen. Van 150 in 2021 naar 300 incidenten nu. De afgelopen twee jaar waren er zeker vijf grote cyberincidenten. Ook zijn er twee keer zo veel risicovolle, zwakke plekken in de software van gemeenten opgespoord. Veel van deze incidenten zijn terug te voeren op het ontbreken van een of meerdere van de basismaatregels. Dit kan en mag met het huidige dreigingsniveau niet meer mogelijk zijn. Daarnaast zien we dat de dreiging steeds groter blijft worden en dat er op bestuurlijk niveau een structurele en gecoordineerde aanpak richting Cybersecurity noodzakelijk is.

Simpele maatregelen maken grote impact.

Wanneer gemeenten te maken krijgen met Cyberaanvallen kan dit impact hebben op de uitvoering van publieke taken en maatschappelijke opgaven, daarom is de weerbaarheid tegen digitale dreiging cruciaal. Het Cybersecuritybeeld Nederland 2022 benadrukt dat er sprake is van scheefgroei tussen dreiging en weerbaarheid. Niet alleen grote bedrijven zijn slachtoffer. We zien steeds vaker dat ook het publieke domein doelwit is. Ook gemeenten zijn niet altijd voldoende uitgerust om het tempo van de professionele aanvallers te kunnen bijbenen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is ethisch hacken en waarom is het belangrijk?
Stel je voor dat je een inbreker bent, maar dan eentje met goede bedoelingen. Je zoekt naar zwakke plekken in een huis om de eigenaar te waarschuwen, zodat hij ze kan repareren. Dat is precies wat ethical hackers doen, maar dan met computers en netwerken. In deze blog neem ik je mee in hun wereld.
Applicatiebeheer en de AVG: wat moet je weten?
Als applicatiebeheerder beheer je alle applicaties waarin persoonsgegevens worden verwerkt binnen de gemeente. Maar hoe zorg je dat deze applicaties voldoen aan de vereisten van de AVG?
Van code naar vertrouwen: bouw het veilig
Software is overal. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van software? Is de software bestand tegen hackers, datalekken en technische verstoringen?

Meer recente berichten

3 ddos aanvallen die ons land in hun greep hebben deze week
Verder lezen
Boete voor Coolblue voor het ongevraagd gebruiken van cookies
Verder lezen
7 dingen die je nooit moet vragen of delen met chatbots
Verder lezen
Cybercriminaliteit in 2025, de belangrijkste beveiligingsuitdagingen
Verder lezen
Cyberaanval? Onderwijsbestuurders moeten straks op cursus
Verder lezen
AP: mensen weinig bewust van gegevens die auto s allemaal verzamelen
Verder lezen
Privacy waakhond AP kraakt wet voor grensoverschrijdende uitwisseling van zorgdata
Verder lezen
Belangstelling voor cyberveiligheid groeit bij mkb
Verder lezen
CCV beheert cybersecurity evaluatietool Cyra
Verder lezen
Waarschuwing: Privacy in gevaar bij AI software Microsoft 365
Verder lezen