Dit zijn de vijf voorspellingen voor cybercriminaliteit in 2023

In het afgelopen jaar zagen we wederom een toename van het aantal cyberaanvallen en ook in 2023 zal het kat en muisspel tussen beveiligingsspecialisten en cybercriminelen niet stoppen. Op basis van de huidige ontwikkelingen doen we voor het jaar 2023 een vijftal voorspellingen op het gebied van cybercriminaliteit.

Tegenwoordig is alles gedigitaliseerd en zijn alle apparaten met elkaar of met een netwerk verbonden. Dit heeft als gevolg dat cybercriminaliteit een van de grootste uitdagingen in onze samenleving is geworden. Cybercriminelen zoeken voortdurend naar zwakke punten in de cybersecurity van zowel organisaties als particulieren. Daarom is het belangrijk om altijd waakzaam te zijn en te zorgen voor een permanente en adequate oplossing voor cybersecurity.

1. Meer mogelijkheden voor destructievere cyberaanvallen

Veel organisaties moesten tijdens de pandemie de manier van werken aanpassen. Gehele businessmodellen moesten getransformeerd en gedigitaliseerd worden. Door het gebruik van nieuwe technologieen, processen en het vanuit huis werken van medewerkers, krijgen cybercriminelen meer mogelijkheden om verschillende soorten aanvallen uit te voeren. Deze aanvallen zijn niet meer alleen gericht op het kopieren van gegevens en het versleutelen van databases om vervolgens losgeld af te persen. Door de IT/OT-convergentie die in veel productiebedrijven heeft plaatsgevonden, richten deze aanvallen zich ook op OT-IoMT-omgevingen om bijvoorbeeld hele productielijnen stil te leggen.

2. Ransomware: overheden en ziekenhuizen zijn doelwitten

Ransomware-aanvallen hebben de afgelopen twee jaar een enorme vlucht genomen, met in 2021 een stijging van ruim 90 procent. Voorheen waren cybercriminelen vooral geinteresseerd in het stelen van data en intellectueel eigendom om deze vervolgens te koop aan te bieden op het dark web, maar tegenwoordig richten ze zich vooral op online afpersing. In sectoren zoals de gezondheidzorg, waar veel apparatuur verbonden is met het internet en waar grote hoeveelheden persoonlijke data worden verwerkt, is deze trend goed zichtbaar. Het is een perfect doelwit voor cybercriminelen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen