Skip to main content

Kabinet: iedereen toegang tot gigabitinternet en 95 procent mkb benut digitalisering

Het versnellen van digitalisering door het mkb, digitale innovatie en vaardigheden stimuleren, de juiste randvoorwaarden voor goedwerkende online markten creeren, het behouden en versterken van de digitale infrastructuur in Nederland en het verbeteren van cyberveiligheid. Dat zijn de vijf ambities in de kabinetsstrategie Digitale Economie van minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat waarmee de ministerraad heeft ingestemd. Deze ambities moeten er onder andere toe leiden dat elke consument en elk bedrijf toegang heeft tot internet met een snelheid van tenminste 1 Gigabit per seconde en dat 95 procent van de mkb ers inzet op digitalisering.

De kabinetsstrategie heeft als einddoel een ondernemende, innovatieve, duurzame en veilige digitale economie waarin iedereen in Nederland mee kan doen. De inzet draagt bovendien bij om in Nederland en Europa de ongewenste afhankelijkheid van derden te verminderen. Met de strategie zijn publieke belangen beter verdedigd en gaat de economische weerbaarheid omhoog.

Versnellen digitalisering van het mkb

De kabinetsambitie is om in 2030 bij de Europese top-3 te behoren wat betreft de toepassing van digitale technologieen door het mkb. Dat betekent dat 95 procent van het Nederlandse mkb tenminste een basisniveau van digitalisering toepast ten opzichte van 75 procent nu.

Daarnaast is het streven om ook het gebruik van geavanceerde digitale technologieen – zoals cloud, kunstmatige intelligentie en big data – binnen het mkb te verhogen tot tenminste 75 procent in 2030. Hiervoor zijn de programma s versnelling digitalisering mkb en smart industry opgezet en vinden investeringen plaats (30 miljoen euro) in vijf Nederlandse European Digital Innovation Hubs (EDIH) waarin ondernemers, onderzoekers en overheden regionaal samenwerken.

Stimuleren digitale innovatie en vaardigheden

Digitale technologieen bieden kansen op economische groei. Daarom gaat het kabinet extra investeren in innovatie via bijvoorbeeld quantum, kunstmatige intelligentie en toepassingen die 5G en 6G communicatietechnologie gaan gebruiken. Daarnaast zorgen digitale vaardigheden voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Er is nu nog een serieus tekort aan ICT- en technisch personeel. Door in te zetten op omscholingsprogramma s, ondersteuning van alternatieve vormen van opleiding en het integreren van digitalisering in het onderwijs, zoals met het Nationaal Onderwijslab AI, streeft het kabinet naar een miljoen digitaal geschoolden in 2030.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen